Foto:
Aangeboden door Flexas

Hoeveel vierkante meter kantoorruimte is nodig?

Wie op zoek gaat naar een kantoorruimte heeft met meerdere zaken rekening te houden. Zo is het belangrijk te weten voor hoeveel mensen de ruimte geschikt moet zijn, met andere woorden: het aantal vierkante meters om er op een comfortabele en gezonde manier te kunnen werken. 

Een knus kantoor in de binnenstad van Utrecht of een modern groot kantoor aan de rand van de stad. Utrecht biedt veel mogelijkheden voor wie op zoek is naar werkruimte in het midden van het land. Het is een goede locatie voor wie een centraal gelegen kantoor wenst. 

De grootte van een kantoorruimte is afhankelijk van het aantal mensen dat er komt te werken. Voor de zzp’er die graag zelfstandig zijn werk doet, maar liever niet thuis, is een kleine ruimte voldoende, maar zodra er personeel is moet er aan meer voorwaarden worden voldaan. 

Bewegingsruimte per medewerker, houd rekening met corona

In een ruimte moet je volgens de Arboregels op een gezonde manier kunnen werken en voldoende bewegingsruimte hebben. Het aantal vierkante meters staat niet vast, maar geadviseerd wordt om vier vierkante meter per persoon aan te houden. Daar moet dan een vierkante meter voor een beeldscherm, een vierkante meter voor lees- en schrijfwerk en een vierkante meter voor een eventuele ladekast aan toegevoegd worden. Kortom: houd rekening met zeven vierkante meter per medewerker. Bovendien is met de coronacrisis ook een belangrijke taak weggelegd als het gaat om afstand en hygiëne, dus hoe ruimer hoe beter. Daarnaast is het van belang dat er ruimte is voor overleg en kasten, een archief misschien en een plek om te lunchen. 

Het is passen en meten wat er mogelijk is, want het aantal vierkante meters is een advies. Het is natuurlijk afhankelijk van de manier van werken wat er echt aan ruimte nodig is. Wordt er veel heen en weer gelopen of zit iedereen stilletjes achter en bureau te werken? Wordt er gebruik gemaakt van schermen tussen de medewerkers, gezien het besmettingsgevaar?

Shared space of juist niet?

Soms heeft een kantoorpand gemeenschappelijke voorzieningen en dat kan een huurder veel te huren vierkante meters schelen. Denk aan vergaderruimtes, stilteplekken, lunchruimten, een keuken of een ruimte om koffie te drinken en ga zo maar door. De keuze is dan of te kiezen voor shared space of alle voorzieningen zelfstandig te willen. Ook hierbij speelt corona sinds dit jaar een rol, want hoe bewaak je dan de anderhalve meter afstand?

Het juiste aantal vierkante bepalen voor een bedrijf is dan ook niet zomaar gedaan. Er moeten allerlei keuzes worden gemaakt gebaseerd op de branche, bedrijfsvoering en het aantal mensen dat er werkt. Passend binnen het financiële plaatje. 

Het sommetje is niet altijd eenvoudig te maken vanuit de standaard geadviseerde zeven vierkante meter per persoon. Dat gaat misschien nog goed als er sprake is van tien medewerkers (70 vierkante meter excl. ruimtes zoals een keuken), maar wordt anders als er meer medewerkers zijn en er dus meer ‘verkeer’ op de werkvloer is. Bij honderd man personeel voldoet zevenhonderd vierkante meter veelal niet. Dan gaat de eenvoudige vermenigvuldiging per persoon niet op. 

Veel om rekening mee te houden bij de zoektocht naar het juiste kantoor

Wie in en rond Utrecht op zoek gaat naar kantoorruimte kan het afstemmen op de gewenste locatie (in of buiten de stad), hoeveelheid personeel (aantal vierkante meters), en de stijl en uitstraling van het kantoor (past het bij de branche). Dan hebben we het over de bereikbaarheid (in de buurt van uitvalswegen, parkeren) nog niet gehad. Veel om rekening mee te houden dus. Overleg met een verhuurexpert is dan ook geen overbodige luxe.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden