[Aangeboden door fietsenopfietsen.nl] Fietsen met je kinderen: Praktische tips!


Foto:
Aangeboden door fietsenopfietsen.nl

Fietsen met je kinderen: Praktische tips!

Fietsen met je kinderen is gezond, leuk én leerzaam! Daarbij is het beter voor het milieu en voordeliger. Allemaal voordelen dus, maar toch zien veel ouders er tegenop om met hun kinderen het verkeer in te gaan. Met onderstaande tips zorg je dat je fietsen met je kinderen nog leuker en veilig is. 

1. Zichtbaarheid

De meeste ongevallen met fietsende kinderen gebeuren wanneer een andere weggebruiker hen over het hoofd ziet. Zichtbaarheid is dus essentieel voor de veiligheid! Bevestig een fel gekleurd vlaggetje op het kinderfietsje, bevestig reflectoren en plak fluorescerende stickers op de fiets. Hoe feller gekleurd hoe beter. Zorg ook voor een goede fietsverlichting en reflecterende en/of fluorescerende accenten op de kleding van je kind.

2. Zorg voor een goed formaat fiets

Veel ouders maken de fout een fiets op de groei te kopen. Begrijpelijk, maar niet verstandig. Een te grote fiets heeft tot gevolg dat je kind er minder stabiel op zit, niet met de voeten bij de grond kan en eerder gaat slingeren of zal vallen. Een te kleine fiets is overigens ook niet goed, aangezien het voor je kind erg oncomfortabel trappen is. 

3. Laat je kind voorop fietsen

Als je zelf achter fietst, kun je jouw zoon of dochter beter in de gaten houden. Ook kan hij/zij de weg wijzen, waardoor het zich heel groot en zelfstandig voelt. Eventuele gemaakte foutjes kun je dan later bespreken. Je kunt er ook voor kiezen (hoewel dit niet altijd kan) om naast je kind te fietsen. Zo kun je hem of haar in het verkeer wijzen op regels, tekens en lastige punten. 

4. Pas je tempo en de afstand aan

Een kinderfiets is een stuk kleiner dan jouw tweewieler. Dat betekent ook dat een kind met de korte beentjes veel harder moet trappen om dezelfde afstand af te leggen. Pas je eigen tempo daarom aan je kind aan. Ga je een fietstocht maken? Maak de route dan niet te lang.

5. Recreatief fietsen

Ga je er een dagje op de fiets op uit, zorg dan dat er leuke bezienswaardigheden en mooie stopplekken op de route liggen. Het voordeel hiervan is dat je geen speciale fiets nodig hebt. Met een omafiets kan je deze fietstochtjes al ontdekken. Je kunt er ook een soort speurtocht van maken, waarbij je jouw kind laat uitkijken naar bepaalde ‘landmarks’, denk bijvoorbeeld aan een molen, een kerk, een bruggetje, etc. Zo maak je er een spannende dag van! Neem een lekkere picknick mee en zoek een fijne plek om daar van te genieten, of zorg dat je route langs een pannenkoekenrestaurant komt. Succes gegarandeerd!

6. Wat neem je mee tijdens een fietstocht?

Hoe minder bagage, hoe prettiger het fietsen is. Maar sommige dingen zijn wel fijn om bij je te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een extra vest, regenkleding, hoofdbedekking tegen de zon, water, proviand, telefoon en oplader, een picknickkleed, zakje voor afval en - heel handig met kinderen - vochtige tissues. Ook een reparatiesetje om eventueel een lekke band mee te repareren is erg praktisch. 

Met bovenstaande tips maak zowel de dagelijkse rit naar school als een fietstocht met je kinderen leuk en veilig!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden