Noest zet kerstboom in het zonnetje


<p>Tom van Straaten in zijn werkplaats druk bezig richting de kerstdagen. (Foto: Tom van Straaten)</p>

Tom van Straaten in zijn werkplaats druk bezig richting de kerstdagen. (Foto: Tom van Straaten)

Noest zet kerstboom in het zonnetje

De bladeren zijn bijna overal van de bomen, maar met de houten ‘kerstbladeren’ van Noest geniet je er nog langer van. “Utrecht staat vol diverse bomen, wat in de herfst een prachtig kleurenspel oplevert. Inspirerend,” vindt houtbewerker Tom van Straaten.

Door Roberto Cancian

UTRECHT - Hij maakt met zijn bedrijf Noest al een aantal jaar kerstballen van stadshout. “Meestal met een typisch Utrechts ontwerp, zoals de Domtoren. Dit jaar zet ik de boom zelf in het zonnetje.” Het is vreemd aangezien een kerstboom naalden heeft en geen blad. “Met deze ballen hangen er dit jaar dus ook bladeren aan”, lacht Tom van Straaten. De kerstballen vertellen zo nog beter het verhaal van de boom. “De bal heeft namelijk de vorm van het blad wat bij de boom hoort. Zo leer je direct de bladeren en bomen herkennen. Dat is waar mijn passie en bedrijf ooit mee begon en waar het om draait bij al mijn producten: de bomen en het hout uit onze eigen stad.” De bomen worden alleen gekapt als dit vanwege ziekte of bouwplannen niet anders kan. “Het hout is dus een restproduct dat anders versnipperd zou worden. Ik vind het mooi dat ik zo met Noest bijdraag aan het tegen gaan van verspilling en tegelijkertijd ook aan de bewustwording rondom duurzaam hout.” 

Tom van Straaten geniet van het bezig zijn. In maart was er wel paniek naar aanleiding van Covid-19. “Het viel stil en op dat moment denk je, wat gaat het worden. Door acties te doen en de samenwerking aan te gaan, ben ik weer creatiever geworden. Dat is dan weer het voordeel van deze tijd. Het haalt het ondernemen in je naar boven. Met Noest maakt hij hout met een verhaal. “In elk Noest product staat van welke boom het hout komt, waar deze stond met het plant- en kapjaar daar ook bij.” Van elke boom is exact bekend waar deze stond, een belangrijk gegeven voor Van Straaten. “De bomen hebben jaren hun plek in de stad gehad en er zitten vaak mooie verhalen aan. Buurtbewoners wandelden er langs of keken er op uit en hadden soms echt een band met de boom”, vertelt hij. Extra leuk is dat deze boomverhalen nu ook gebundeld zijn door Tafelboom, de stichting waar Tom van Straaten mee samenwerkt. “Zo kun je het verhaal bij jouw Noest kerstbal teruglezen.” Het bedrijf van ontwerper/maker Tom van Straaten is gevestigd in creatieve werkplaats ‘De Createur’ in Utrecht. Met Noest maakt hij producten van Utrechts stadshout, waaronder snijplanken, sleutelhangers, klokken, manchetknopen en kerstballen. Het werken met lokale producten, maakt het al duurzaam. De afkomst weet ik en daarbij werk ik ook met lokale grondstoffen.” Van het restmateriaal maakt de houtbewerker weer de kerstballen. “Een aantal bedrijven heeft die kerstballen besteld om die de komende dagen, als kleinigheidje, bij hun kerstpakket te doen die ze aan hun personeel geven met de kerst.” Naast de kerstbladeren zijn ook andere houten kerstballen en overige Noest producten verkrijgbaar via www.noesthout.nl en ook is het verkrijgbaar bij verschillende winkels in Utrecht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden