Logo brugutrecht.nl


‘Aandacht’ van kunstenares Iris Honderdos is een project waarbij een grote kas in de kersenboomgaard is geplaatst, met planten van nieuwe bewoners in de aangrenzende wijk.
‘Aandacht’ van kunstenares Iris Honderdos is een project waarbij een grote kas in de kersenboomgaard is geplaatst, met planten van nieuwe bewoners in de aangrenzende wijk.

De plant als je levensgetuige

Iris Honderdos is beeldend kunstenaar (fotografie, film en installaties) en zij woont sinds 2011 samen met geluidskunstenaar Arno Peeters in een van de atelierwoningen van De Kersenboomgaard in Leidsche Rijn.

Leidsche Rijn - Iris: "Er zijn in die tijd heel veel woningen om ons heen verrezen. Als ik door de straten loop zie ik veel met raamfolie bedekte ramen tegen de inkijk en af en toe een stukje groen van een plant die voor het raam staat. Het doet me denken aan de kassen die hier vroeger stonden. Nu groeien er opnieuw planten achter glas…."
"Ik ben bij bewoners uit deze wijk gaan aanbellen met de vraag of ze planten in huis hebben en of ze willen vertellen wat de plant als getuige van hun leven zoal heeft meegemaakt. En of de plant een tijdje mag komen logeren in de kas die voor deze gelegenheid is opgebouwd in De Kersenboomgaard."
Bezoekers kunnen naast iedere plant plaatsnemen in comfortabele fauteuils en luisteren naar hun verhalen en die van hun eigenaars uit kleine speakers.
Het geheel van stemmen wordt door Arno Peeters gemonteerd tot een prettige soundscape.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat planten beter groeien als ze vriendelijk worden toegesproken.
Om het thuisgevoel van de planten te bevorderen zullen de ramen van de kas worden bedekt met raamfolie en foto's van de plant met hun verzorgers.

Bezoeken

De kas is te bezoeken op 10 juni, tijdens de open dag van ateliers De Kersenboomgaard aan de Emmy van Lokhorststraat vanaf 14.00 uur.
De kas is daarna dagelijks te bezoeken tot en met 21 juni van 17.00 tot 19.00 uur en op afspraak, tel.: 06-10242231.

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten