Logo brugutrecht.nl


Bas Dekkers
Bas Dekkers

Geluidsbarrière

De zon schijnt, de vogeltjes fluiten in de tuinen, mensen genieten van het zachte zonnetje, maar ik niet. Ik ben ziek. Mijn wereld is niet groter dan mijn bed, waar ik al twee dagen op lig. Hoesten, snotteren, niezen en overgeven zijn mijn werkwoorden.
Het raam van mijn kamer kan open, maar dan stromen de huilbuien, het gegil en het geschreeuw van de buurkinderen mijn kamer binnen.
Het raam gesloten houden is ook geen optie; de broeikas die mijn kamer dan vormt is geen goeie omgeving om lekker ziek in te zijn. Het geluid van de naaste buren valt als bakstenen op mijn hoofd.
Oorpluggen bieden geen soelaas, ze zitten als brokken kauwgom in m'n oren.
Ik zou natuurlijk kunnen vragen of het wat zachter kan, maar het is vakantie. Daarom vind ik het nogal 'boze buurmannerig' om me te bemoeien met het spel van kinderen van hiernaast. Ik probeer maar te slapen, maar ik weet bij voorbaat al dat dat uitmondt in urenlang vruchteloos naar het plafond staren.
Dan, als ik toch even in slaap gesukkeld bleek te zijn, gaat de deurbel. Een slechtere timing is ondenkbaar. Ik sjok naar beneden, doe de deur open en zie de twee buurjongetjes staan. "Mogen wij onze bal terug? Hij is over de schutting gevlogen." Deze enigszins gefrustreerde buurman laat toe dat de jongens de bal pakken.
Uiteraard kan ik de slaap niet meer vatten. Het plafond, dat ik zó goed ken, heeft geen geheimen meer voor mij. Ik besluit schaapjes te tellen, soms werken oma's middeltjes het beste. Maar als ik een hele farm voorbij heb laten komen, slaap ik nog steeds niet.
Ik stap maar uit bed, loop weer de trap af en kom in de huiskamer. Dan zie ik een briefje liggen onder de brievenbus. Het is geschreven door de moeder van de buurjongetjes. Ze dacht dat ik weg was, want ik deed de voordeur niet meer open toen de jongens vanmiddag voor een tweede keer aanbelden.
De moeder bood mij excuses aan voor de bal. En ze vroeg of ze óók vond dat voor haar onbekende kinderen in de straat zoveel herrie maakten.

- Bas Dekkers

Reageer als eerste
Meer berichten