Logo brugutrecht.nl


"Het liefst zou ik natuurlijk nog meer mensen hebben", zegt Marjolein Vendrig. "Maar het is elk jaar weer een leuke ochtend, waarin verbinding centraal staat." Foto: Annemieke Kok/Smeltwater
"Het liefst zou ik natuurlijk nog meer mensen hebben", zegt Marjolein Vendrig. "Maar het is elk jaar weer een leuke ochtend, waarin verbinding centraal staat." Foto: Annemieke Kok/Smeltwater

Jaarlijks volledig schoon dorp

Blikjes, peuken en waterflesjes belanden dag in dag uit op straat en in de natuur. Marjolijn Vendrig was daar vier jaar geleden behoorlijk klaar mee en besloot het initiatief 'Vleuten Schoon' te starten. Inmiddels een begrip in Vleuten.

Vleuten - "Ik ergerde me al een tijdje aan al dat zwerfafval en wilde daar graag iets tegen doen. Een vriendin van me is makelaar, zij wilde me wel helpen. In het kader van NL Doet, ontstond daar de eerste versie van Vleuten Schoon." Twee jaar geleden was de makelaar-vriendin echter niet beschikbaar op de dag van NL Doet. Vendrig stuitte op de landelijke opschoondag. "Dat was eigenlijk nog leuker. Op die dag zijn er meer dan honderdduizend mensen in heel Nederland hun woonplaats aan het schoonmaken.."
Jaarlijks komt dezelfde groep mensen meehelpen met de schoonmaakdag. "Het wordt steeds bekender. Dat vind ik fijn, het zorgt voor een stukje bewustwording. Na zo'n ochtend puinruimen, denk je wel drie keer na voordat je je afval op straat gooit. Toevallig zag ik gister een vrouw die met haar dochters op pad was. Zij pakte afval van de grond en dat gaf me echt een goed gevoel."
In het dagelijks leven is Vendrig namelijk ook bezig met het schoon houden van onze planeet. "Ik kan slecht tegen verspilling. Op het werk heb ik meerdere vuilnisbakken neergezet, zodat afval kan worden gescheiden."
Vendrig is groot fan van Boyan Slat, de inmiddels 22-jarige student, die een mechanisme ontwierp waarmee meer dan zeven miljoen ton kilo aan afval uit de oceaan opgeruimd kan worden. "Ik volg hem op de voet. Wat één iemand kan bereiken door tegendraads te denken. Zo mooi en inspirerend." Zo is Vendrig ook ooit in haar eentje begonnen en zorgt ze nu jaarlijks met veertig vrijwilligers voor een schoon dorp.

"Het liefst zou ik natuurlijk nog meer mensen hebben. Maar het is elk jaar weer een leuke ochtend, waarin verbinding centraal staat. Ik vind het een succes. Het geeft me een positief gevoel."

Geschreven door: Mariska Meijvogel, Hogeschool Utrecht
Foto gemaakt door: Annemieke Kok/Smeltwater

Reageer als eerste
Meer berichten