Logo brugutrecht.nl


Honger in rijk Leidsche Rijn

Een mooi huis in Leidsche Rijn, een baan bij een goed lopend bedrijf, een dikke auto en tropische vakanties. Alles loopt op rolletjes. Totdat er toch iets mis gaat: een ongeluk, ziekte, scheiding of faillissement waardoor je die baan plotseling kwijt bent. Honderden Leidsche Rijners zitten in geldnood, of zelfs in de schulden.

Leidsche Rijn - Sabiet Balwandgir is voor veel van zulke mensen een rots in de branding. Elke week kunnen zij een voedselpakket ophalen bij haar stichting Voedselbankplus in Leidsche Rijn. Toen Balwandgir in Leidsche Rijn kwam wonen had ze niet verwacht dat er zo veel armoede in zo'n dure Vinex wijk zou zijn.
"De meeste mensen die hier komen, zijn hoogopgeleid. Dat is niet het algemene beeld dat ik had van mensen die bij de voedselbank komen."
Maar niets is minder waar. Balwandgir vult wekelijks vierhonderd magen, waarvan de helft een hbo of universitaire achtergrond heeft.
Eten krijgt ze van de Albert Heijn en via investeerders zoals kerken en scholen. Ze is ontzettend dankbaar voor deze voedseldonaties, maar helaas is het niet genoeg.
"Ik koop zelf maandelijks veel eten bij. We hebben ook mensen die bijvoorbeeld een glutenallergie hebben. Glutenvrij voedsel is duurder en er is altijd een te kort aan bij ons. Zulke dingen koop ik vaak zelf."
Balwandgir is fulltime met de voedselbank bezig en ze verdient er niets aan. Sommige mensen begrijpen niet dat ze dit werk doet.
"Dit werk doe ik niet voor het geld, maar voor anderen. Ik verdien er niets aan, ik lijd zelfs verlies. Maar dat vind ik niet erg. Ik heb een huis en genoeg eten. Verder heb ik eigenlijk niets nodig. En als ik zo anderen kan helpen, dan doe ik dat met veel liefde."

Reageer als eerste
Meer berichten