Logo brugutrecht.nl


De Jeremiebrug moest plaats maken voor nieuwe spoorbanen. Daarom werd het boek zo aangeleverd. (Foto: Johan Morgenstond)
De Jeremiebrug moest plaats maken voor nieuwe spoorbanen. Daarom werd het boek zo aangeleverd. (Foto: Johan Morgenstond) (Foto: Johan Morgenstond)

'Brug verhuist, station komt terug' Nieuw boek over Jeremiebrug

Jeremie in Utrecht is de titel van het boek dat Kees Visser, voormalig hoofd Stadsontwikkelingedenbouw van de gemeente Utrecht, Kees Visser en Johan de Boer, voorzitter van de Vrienden van het Máximapark, over de ruim 100 jaar oude Jeremiebrug hebben samengesteld.

Regio - Het boek gaat niet alleen over de geschiedenis van die brug, maar ook over de omgeving waar dit monument bijna 100 jaar lag en de nieuwe plek waar de brug nu ligt: De Alendorperweg in Vleuten in het hart van het Máximapark. Het boek vertelt bovendien over het vertrek van het oude en de komst van het nieuwe station Vaartsche Rijn.De brug en de nabijgelegen spoorweghalte waren genoemd naar een Franse Hugenoot die in de 17de eeuw zijn land ontvluchtte.
In het boek staat de geschiedenis opgetekend van de Zuidpoort en omgeving, de plek waar de Jeremiebrug vanaf 1912 tot april 2011 dienst heeft gedaan. Ook komt de geschiedenis van het spoor uitgebreid in het boek aan bod. De brug moest wijken vanwege de uitbreiding van de sporen aan de zuidkant van Utrecht CS en de bouw van station Utrecht Vaartsche Rijn. Hij maakte plaats voor nieuwe sporen en een Randstadspoorstation. Door toedoen van de Vrienden van het Máximapark is de brug, in afwachting van betere tijden, niet terecht gekomen op een opslagterrein, maar herbouwd over de Vikingrijn in het Máximapark. Daar is de brug vakkundig herbouwd en fungeert deze als een soort toegangspoort van De Binnenhof, het centrale deel van het park.

Tijdscapsule

Behalve al deze verhalen uit het verleden en heden van de brug is het boek rijk geïllustreerd met historische foto's, kaarten en foto's van de herbouw van de brug. In het boek wordt ook onthuld dat De Vrienden in het zuidelijke landhoofd een tijdcapsule hebben achtergelaten waarvan de plaats met een markering in het beton is aangegeven.
Kees Visser en Johan de Boer werkten eerder samen aan boeken over de Twijnstraat en de Museumwerf Vreeswijk. Ook maakten zij deel uit van het redactieteam dat in 2004-2005 de 18-delige serie Achter Utrechtse Gevels maakte.

Presentatie

Op 25 juni 2017 is het precies 20 jaar geleden dat Adriaan Geuze de prijsvraag won voor de aanleg van het Centrale Park in Leidsche Rijn.
Deze memorabele datum is uitgekozen voor de presentatie van het boek Jeremie in Utrecht.
Het boek is een initiatief van De Vrienden van het Máximapark en wordt uitgegeven bij Stichting de Plantage.
???????'Jeremie in Utrecht' is verkrijgbaar in de boekhandel. Prijs 12,50 euro.

Reageer als eerste
Meer berichten