Logo brugutrecht.nl


Column: Geen woord Frans

Zwieren, zwaaien, zwenken, zweven: het is weer kermis in de stad. De jaarlijkse attracties trekken vele toeristen naar Utrecht. Niet alleen uit de omgeving, zelfs internationaal weten mensen de provincie-hoofdstad te vinden.

Ik liep er aan het begin van de avond rond, tussen de verlichte octopussen, ratelende achtbaantjes en schreeuwend gekleurde lampjes. Vóór mij uit liep een gezin, de man in een blauw ruit-overhemd praatte honderduit tegen kinderen en vrouw. Bij een attractie bleef hij staan en vroeg iets aan een voorbijgangster. Zij keek hem met grote ogen aan, hief haar armen hoog en trok haar schouders op.

Blijkbaar verstond ze hem niet. Ik ook niet, omdat een luidspreker op krachtige toon mij opriep om 'in die mooie, die rrrrrrrrrollende rups' te stappen. Ik bedankte in mijzelf voor het aanbod en liep verder langs de schietbanen waar je gigantische teddyberen kon winnen en muntmachines met schuiven, waar nep-horloges hingen.

Ik verloor het gezin uit het oog. Na wat geslenter over de Maliebaan stond plots de man weer vlak voor mij, ik herkende zijn rug. Nu verstond ik hem wel, althans, ik begreep nu dat hij helemaal geen Nederlands sprak, maar een buitenlandse taal. Het klonk mooi, maar ik ben 'm niet machtig. Bij eentje bleef het gezin staan, en de man vroeg iets aan de eigenaar van een suikerspin-tentje. De verkoper keek de man aan en fronste de wenkbrauwen. "Je parle no Français! I don't understand..." antwoordde de man in gebroken Frans en uitstekend Engels. De bezoeker kijkt zijn gezin aan, zuchtte diep. De rest van het gezin leek druk in conclaaf; ze bepraatten de situatie en liepen door, alsof ze zeiden: "laten we maar naar huis gaan, niemand begrijp ons hier".

De blauwe ruit liep zonder de suikerspin-man te groeten weg. Als ik naar het buitenland ga zorg ik dat ik me, desnoods met behulp van een taalgids, kan redden. Op een tablet kan je de bedoelde zinnen laten zien of laten uitspreken. Wat en hoe in welke taal dan ook, is een uitkomst. Wat en waar dan ook.

Bas Dekkers

Reageer als eerste
Meer berichten