Logo brugutrecht.nl


Foto: PR
Foto: PR

Zonnebloem jubileert: 40 jaar!

Vleuten/De Meern - In een tijd waarin iedereen druk is en haast heeft is het een verademing als er iemand langs komt die tijd voor je heeft. Een spelletje, een wandeling, een kopje koffie, een gesprek en vooral een luisterend oor, daarvoor komen de vrijwilligers van de Zonnebloem bij hun gasten.

Door Anette Aarendonk

De Zonnebloemafdeling Vleuten-de Meern-Haarzuilens bestaat op 30 augustus 40 jaar. Ger Schilder, sinds begin 2017 voorzitter, zegt over de organisatie: "In de eerste plaats heeft de afdeling een groot aantal bezoek-vrijwilligers. Zij gaan regelmatig langs bij mensen met een lichamelijke beperking".

Iedere gast, die dat wil, heeft een vaste vrijwilliger. Daarnaast organiseert de afdeling een aantal activiteiten. Spelletjesochtenden, kersen eten, of winkelen staan bijvoorbeeld op het programma. Het is een misverstand dat gasten lid of donateur moeten zijn van de landelijke vereniging van de Zonnebloem. Dat staat los van elkaar. "Om deel te nemen aan een activiteit of bezoek te krijgen van een vrijwilliger kun je je gewoon aanmelden bij onze afdeling". Dit geldt voor mensen van boven de 18 met een fysieke beperking, ongeacht religie of leeftijd.

De vaarvakanties zijn geen activiteit van de plaatselijke afdeling, maar worden georganiseerd door het Zonnebloem Dienstencentrum in Breda. Daar kunnen zowel gasten als vrijwilligers zich apart voor aanmelden. Jeannette Hengst is al 15 jaar actief als vrijwilligster. Naast haar bezoekwerk is zij lid van de activiteitencommissie. "Onze gasten krijgen een uitnodiging voor een uitstapje en kunnen zich telefonisch bij mij aanmelden. Daarna worden onder de vrijwilligers chauffeurs gezocht. Dat kost tegenwoordig aardig wat hoofdbrekens, omdat er steeds meer mensen gebruikmaken van een rollator."

Ze vindt het nog steeds fijn werk en geniet van het contact met de gasten. Als vrijwilliger kun je bij activiteiten allerlei hand- en spandiensten verrichten. Er zijn ook altijd verpleegkundigen/verzorgenden aanwezig die in geval van nood klaar staan.

Vaak lijkt een uitje een beetje op een reünie, omdat zowel veel gasten als de vrijwilligers zijn opgegroeid in Vleuten, De Meern en Haarzuilens en elkaar na vele jaren weer tegenkomen. Af en toe zijn er gesponsorde uitjes voor de gasten. Soms door bedrijven die een financiële bijdrage aan de afdeling leveren, maar ook door de organisatie van een bezoek aan een museum, een etentje of het faciliteren van hapjes tijdens een activiteit. "Zo geef je met elkaar het leven een beetje kleur.''

Voor informatie kunt u in Vleuten en Haarzuilens bellen met Leny de Goeij, 030-6773595 en in De Meern met Kathleen Kraan, 030-6351117.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox