Logo brugutrecht.nl


Foto: PR
Foto: PR

'Het werk is hier zo mooi en puur'

Leidsche Rijn - Bij Dorothy Looman spat het plezier er vanaf. Ze werkt op woensdag in het vrijwilligersteam van de winkel MOOI… van Abrona in de Cultuurcampus in Vleuterweide. Vrolijke beelden, zelfgemaakte kaarsen, bloempotten met keramiek en fleurige schilderen, het is een kleurrijke omgeving. Alles is gemaakt door cliënten van Abrona, een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking.

Door Janneke van der Meulen

"Zowel de deelnemers van Abrona, als de andere vrijwilligers en het personeel laten je heel erg jezelf zijn'', aldus Dorothy Looman. In 2001 werd ze ziek en sindsdien loopt ze met een rollator. Na zeven maanden pittige revalidatie op de Hoogstraat durfde ze niet meer zelfstandig de deur uit. Ze schreef thuis teksten en deed vertaalwerk.

Als ze naar buiten moest dan regelde ze dat iemand haar kwam halen of brengen. "Mijn identiteit veranderde zo, zelfs naar buiten gaan was een uitdaging. Ik herkende mezelf daar niet in, dit was ik niet. Ik ben altijd vrolijk en ondernemend. Ik moest mezelf die drempel over helpen en dacht 'wat vind ik leuk?'. Ik heb gegoogled op 'visagie' en 'beperking'. Zo vond ik een vrijwilligersvacature bij de beautysalon van Abrona. In de beautysalon draait het om aandacht voor persoonlijke verzorging van de mensen. De deelnemers van Abrona helpen mij ook graag. Iedereen is lief voor elkaar.''

MOOI… van Abrona is een centrum voor dagbesteding voor volwassenen tussen de 18 en 88 jaar. Er zijn activiteiten gericht op arbeid, creativiteit en beleving. Elke professional wordt bijgestaan door een vrijwilliger. "Er zijn zoveel leuke vrijwilligersvacatures!'', zegt Looman. "Op woensdag werk ik in het serviceteam van de winkel. Het werk is hier zo mooi en zo puur. Dat raakt me. Er is een deelnemer die elke keer vraagt; kom je volgende week wel weer? Als ik dan bevestigend antwoord is het goed. En ze maken zulke mooie dingen. Ze maken ook werk op bestelling. Dit werk geeft me zoveel energie!''

Interesse in vrijwilligerswerk bij Abrona? CultuurCampus, Burchtpoort 2, 088-2017230, mooivan@abrona.nl, www.mooivanabrona.nl.

Bezoek ook de blogpagina van Welzaam op www.regioleidscherijn.nl/blog-pagina-welzaam Op www.regioleidscherijn.nl vindt je naast blogs en nieuws uit Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern ook een uitgebreide agenda.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox