Logo brugutrecht.nl


De Vliegende Herten voor Duchenne, negen vrijwillige brandweermannen uit De Meern en twee helpers, vertrekken binnenkort naar Warsberg, Duitsland. Foto: PR
De Vliegende Herten voor Duchenne, negen vrijwillige brandweermannen uit De Meern en twee helpers, vertrekken binnenkort naar Warsberg, Duitsland. Foto: PR

Zware tocht voor brandweermannen uit De Meern

De Meern - Na vele sponsoracties en maanden van trainen is het zaterdag 16 september zo ver: de Vliegende Herten voor Duchenne, negen vrijwillige brandweermannen uit De Meern en twee helpers, vertrekken naar Warsberg, Duitsland. Zij doen mee aan de loodzware zevendaagse mountainbiketocht (van Zuid-Duitsland naar Nederland) van Duchenne Heroes, 'Samen trappen we Duchenne de wereld uit'.

Met de sponsortocht wordt geld opgehaald voor onderzoek naar de ziekte van Duchenne, een progressieve spierziekte die vooral jongens treft en langzaam alle spieren afbreekt. De vrijwillige brandweermannen, waarvan één zelf vader van een zoon met Duchenne, hebben met acties als auto's wassen, een theaterdiner en een groot feest maar liefst ruim 33.000 euro opgehaald. De opbrengst gaat naar stichting 'Duchenne Heroes'.

Nu het bijna zover is gaan de Vliegende Herten liever vandaag nog weg dan morgen. Volgens eigen zeggen zijn ze er helemaal klaar voor. Vanaf december trainden de mannen gemiddeld tien uur per week. "We zijn enorm dankbaar met de hulp van onze sponsors en donateurs, en niet te vergeten onze twee helpers Dick en Tim die alle praktische zaken voorbereiden en voor ons regelen tijdens de tocht." Naast het trainen gingen veel uren zitten in het organiseren van sponsoracties.

"Onze huwelijken hebben het gelukkig overleefd", grapt een van hen. De Vliegende Herten kwamen niet altijd even ongeschonden uit de training: "Iedereen heeft weleens een keer een flinke smakkerd gemaakt, of kwam door een inschattingsfout in een sloot of een bramenstruik terecht", vertelt Arjan van der Ploeg. "En de fietsenmaker had een heel goede klant aan ons", voegt hij eraan toe.

Met maar liefst twee bussen en twee aanhangwagens vertrekken de mannen zaterdag om 10.00 uur vanaf de brandweerkazerne aan de Meerndijk in De Meern. "We hebben een grote uitrusting, waaronder natuurlijk de fietsen en de tenten", legt Arno van Sint Annaland, een van de deelnemers, uit. De begeleiders zorgen er steeds voor dat de tenten verplaatst worden naar de volgende camping waar ze overnachten.

De zware tocht van 700 kilometer, waaraan in totaal 334 deelnemers uit Nederland en België meedoen, is volledig op onverharde wegen. De route loopt door vier landen: Duitsland, Luxemburg, België, en de finish is bij de Karpendonkse Plas in de Eindhoven. Uiteraard worden de helden daar groots onthaald.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox