Logo brugutrecht.nl


Vlnr.: Esther Samboe, Michael Samboe en Alinda de Goeij. "Uit vorige projecten zijn mensen een eigen bedrijf begonnen, of hebben datgene wat ze in de film deden verder ontwikkeld." Foto: Anette Aarendonk
Vlnr.: Esther Samboe, Michael Samboe en Alinda de Goeij. "Uit vorige projecten zijn mensen een eigen bedrijf begonnen, of hebben datgene wat ze in de film deden verder ontwikkeld." Foto: Anette Aarendonk

Inwoners onderdeel in film van Leidsche Rijn

Leidsche Rijn - Acteren, grimeren, componeren, schrijven, licht en geluid, decor bouwen. Het kan binnenkort allemaal voor iedereen in de film van Leidsche Rijn. Geen documentaire maar een speelfilm, bedacht en uitgevoerd door en voor inwoners.

Door Anette Aarendonk

Regisseur Michael Samboe is op zoek naar mensen die onderdeel willen zijn van de cast en crew voor zijn project. Geen professionals maar gewone bewoners met een droom, een passie. Een passie voor disciplines die nodig zijn voor het maken van een speelfilm. Zes jaar geleden wilde Samboe in Amsterdam Osdorp twee van zijn doelen combineren. Aan de ene kant regisseren en aan de andere kant samen met andere mensen iets speciaals laten ontstaan. Zo kwam de speelfilm Zakgeld tot stand.

De actiefilm werd bedacht en uitgewerkt door bewoners van Osdorp. Het gaat over mensen die een zak geld vinden en het er goed van nemen. Het kapitaal bleek echter van criminelen en dat bracht de vinders in de problemen. "Uiteindelijk een spannende film waar een morele boodschap in zit. Namelijk: eerlijk duurt het langst." Het was een succes en hij ging door, vijf films verder had Samboe contact met Alinda de Goeij uit Leidsche Rijn. Het idee ontstond een dergelijk project ook in deze wijk en Vleuten-De Meern te realiseren. Inmiddels is er een samenwerking met het Initiatievenfonds, Cultuur19 en Cinemec waardoor de plannen vorm kunnen krijgen en er gezocht wordt naar mensen die deze uitdaging zien zitten.

Samboe, die in deze projecten ondersteund wordt door zijn vrouw Esther, wil iedereen die geïnteresseerd is mee laten doen. "Leeftijd en ervaring spelen geen rol. Alles wat nodig is voor het maken van een film moet gedaan worden. Ook mensen die ideeën hebben voor het scenario of een mooie locatie hebben of weten zijn welkom" De planning is dat de film in juni uitkomt voor alle bewoners met de première in de Cinemec. Maar allereerst wordt er een maand uitgetrokken voor brainstormen met alle betrokkenen. Daarna komt de uitwerking en kunnen de enthousiastelingen aan de slag. "Talentontwikkeling is belangrijk. Uit vorige projecten zijn mensen een eigen bedrijf begonnen, of hebben datgene wat ze in de film deden verder ontwikkeld".

Ook wijkgenoten die niet actief aan het project deelnemen zullen ermee geconfronteerd worden, want de opnames kunnen overal in de wijk plaatsvinden. En waar dat wordt is de grote vraag waar iedereen nog invloed op kan hebben. De kick-off is zaterdag 28 oktober van 14.00 tot 16.00 uur bij Cultuur19 aan de Burcht 5 in Vleuterweide. Aanmelden kan ter plaatse of via lcaproductie@gmail.com . Info: Facebook, lightscameraaction of www.lightscameraaction.nl.

Meer berichten
Shopbox