Logo brugutrecht.nl


De revalidatie in 'Kreukelzone' laat schrijfster Margaret van Mierlo uit Leidsche Rijn parallel lopen met Syrische vluchtelingen die ook moeten overleven. Foto: Roberto Cancian
De revalidatie in 'Kreukelzone' laat schrijfster Margaret van Mierlo uit Leidsche Rijn parallel lopen met Syrische vluchtelingen die ook moeten overleven. Foto: Roberto Cancian (Foto: Roberto Cancian)

Hersens laten kraken met deadline

Leidsche Rijn - Via een vriendin kwam ze in contact met een vrouw die vroeg of ze haar verhaal op papier wilde zetten. Onlangs signeerde Margaret van Mierlo uit Leidsche Rijn haar derde roman: 'Kreukelzone'.

Door Roberto Cancian

"Voordat kunstschilder Francien Meuleners mij vroeg om een boek over haar leven te schrijven, was het idee voor een roman nog niet in me opgekomen. Ik schreef artikelen, columns en ging op pad om mensen te interviewen", geeft Van Mierlo aan. Ze komt uit de gezondheidszorg en voor haar beroepsgroep publiceerde ze studieboekjes en artikelen voor patiëntenorganisaties. "Het is een uitdaging om moeilijke medische taal te vertalen naar de 'gewone' spreektaal. Dat ik aan een roman zou beginnen, dat was niet in me opgekomen."

De 67-jarige schrijfster mag officieel genieten van haar pensioen, maar zonder deadline kan ze eigenlijk niet meer. Ook is de uitdaging van iets nieuws steeds een drijfveer om het op te pakken. "De vrouw waar ik mee in contact kwam, is paranormaal. Een onbekend terrein voor mij en bovendien kende ik haar niet maar zij zei direct 'jij gaat mijn boek schrijven'. Ze had een ernstig auto ongeluk gehad en vroeg mij haar levensverhaal op te schrijven."

Na een aantal gesprekken en interviews ging Margaret van Mierlo de uitdaging aan. Ook met daarbij zelf een vraag in haar achterhoofd. "Waarom trekken mensen die iets mankeren mij aan. Haar verhaal raakte me en dat is een vereiste om iets te gaan doen. Het schrijven vind ik al leuk vanuit de tijd dat ik op kostschool zat", zegt de in Weert geboren Van Mierlo. Vanuit haar woonkamer denkt ze terug aan het proces. "Voor het eerste boek 'Hemelse koffie' heb ik een maand vrij genomen. Dan stond ik om vijf uur in de ochtend al op, heerlijk. Bij het schrijven van de tweede roman 'De Zandlezer' en 'Kreukelzone' deed ik het tussen alle andere werkzaamheden door. Op die manier verlies je uren aan het teruglezen van tekst. Ik deed daarnaast ook veel onderzoek en wilde de uitgever dat ik ook veel van mijn eigen creativiteit en fantasie in het boek stopte. Dat was een voorwaarde."

In drie stappen vertelt Van Mierlo in romanvorm over het ongeluk, hoe het kon gebeuren en het revalidatieproces dat volgt. Nu denkt ze vooruit richting een nieuw boek. Als kind verhuisde ze regelmatig met haar ouders naar een ander land. In het internaat waar ze tijdens de middelbare school in Nederland verbleef, was schrijven de ideale manier om haar gedachten vast te leggen. "Ik vind het heerlijk om ongestructureerd te schrijven met de structuur van een deadline. Wanneer ik 's morgens vroeg start dan zet ik alle prikkels uit, dat werkt goed. In die uren ben je als schrijver het meest productief.'' Info: palmslag.nl/boeken/kreukelzone.

Meer berichten
Shopbox