Logo brugutrecht.nl


Jorine Tieleman (l) en Inge Brinkman, twee Vrienden van de Voedselbank. Zij zijn op zoek naar mensen die een Sinterklaastas willen sponsoren. Foto: Anette Aarendonk
Jorine Tieleman (l) en Inge Brinkman, twee Vrienden van de Voedselbank. Zij zijn op zoek naar mensen die een Sinterklaastas willen sponsoren. Foto: Anette Aarendonk (Foto: anette aarendonk)

In actie voor voedselbank

Leidsche Rijn - Het is bijna zo ver. De stoomboot is onderweg en de pieten oefenen op de fijne kneepjes van de dak-acrobatiek. Maar niet voor iedereen is het vanzelfsprekend dat het heerlijke avondje zal komen. Daar is af en toe een beetje hulp bij nodig.

Door Anette Aarendonk

In Leidsche Rijn, Vleuten, De Meern en Haarzuilens zijn er momenteel zo'n 80 gezinnen voor wie de pakketten van de Voedselbank een onmisbare ondersteuning zijn. Er blijft dan ook weinig ruimte over voor extraatjes in de decembermaand. Jorine Tieleman en Inge Brinkman zijn twee van de vijf Vrienden van de Voedselbank die sinds 2012 graag een handje helpen om de aanvulling van de Voedselbank zo compleet mogelijk te maken. "Voorheen zamelden we spullen in die we bij de Voedselbank brachten. De laatste drie jaar halen we geld op via acties en sponsoren. Daarvan kopen we onder andere verse spullen in bij de MCD in Lombok. Die doen er vaak wat extra's bij en bezorgen het", zegt Inge Brinkman.

Maar hulp aan de Goedheiligman willen ze niet uit dat potje halen, omdat dat ten koste zou gaan van de inhoud van de normale pakketten. Vandaar het idee van de Sinterklaastas. Voor 7,50 euro wordt er een tas gevuld met de specifieke 5 december lekkernijen, zoals pepernoten, mandarijntjes en chocomel. Voor de kinderen komt er nog een cadeautje bij. De Vrienden zijn op zoek naar mensen die zo'n tas willen sponsoren, zodat bij al deze 80 gezinnen het feest van de kindervriend niet ongemerkt voorbij zal gaan. De tassen worden uitgedeeld bij de voedselbank, zodat de ontvangers zelf kunnen bepalen hoe en wanneer ze de inhoud willen gebruiken. Sommigen zullen er schoentjes mee vullen, anderen gebruiken hem om de pakjesavond te vieren. Naast deze actie is er meer. Jorine Tieleman: "We hebben een lesprogramma voor scholen over armoede. Het is goed dat kinderen leren dat niet iedereen in luxe opgroeit".

Er zitten ook kinderen in een klas die 's morgens zonder ontbijt de deur uit gaan en op hun verjaardag niet kunnen trakteren omdat daar geen geld voor is. "Het kan iedereen overkomen. Armoede is dichterbij dan je denkt. Gelukkig komt het met de meeste gezinnen wel weer goed".

Ook scholen kunnen helpen met sponsorlopen en andere acties om het voor deze groep net even iets leuker te maken. Na 5 december gaan de Vrienden door om ook een lichtpuntje met de Kerstdagen te brengen. De 7,50 euro voor een Sinterklaastas kan gedoneerd worden op IBAN NL33 RABO 0172 0406 98 t.n.v. ST. Vrienden Voedselbank LR. Op dit nummer zijn ook andere giften welkom. Informatie: vriendenvoedselbanklr.blogspot.nl of www.facebook.com/stichtingvriendenvoedselbankleidscherijn. Mail: jmt@jorinetieleman.nl.

Meer berichten
Shopbox