Logo brugutrecht.nl


De reconstructie van het jaagpad is onderdeel van een groter project, 'de Vecht als transportroute'.
De reconstructie van het jaagpad is onderdeel van een groter project, 'de Vecht als transportroute'.

Nieuw stuk jaagpad aangelegd

LOENEN - Het is vanaf nu een stuk veiliger wandelen vanuit Loenen over de Vreelandseweg richting Vreeland. Hier is afgelopen week een deel van het voormalige jaagpad in ere hersteld.

Langs de hele Vecht, dus ook op dit traject, liep vanaf begin zeventiende eeuw een jaagpad. Dit was een pad waarover het paard liep dat de trekschuit voorttrok over de rivier, begeleid door een jager. Aangezien de trekschuit tot ver in de achttiende eeuw het belangrijkste vervoersmiddel was, was het pad volop in gebruik. Het pad loopt vanaf de bebouwde kom van Loenen tot aan de bocht bij boerderij Schoonoord.

Transportroute

De reconstructie van het jaagpad is onderdeel van een groter project, 'de Vecht als transportroute', een gezamenlijk plan van Niels van de Berg, beleidsmedewerker natuur en landschap van de gemeente Stichtse Vecht en Juliette Jonker van cultureel bureau VechtExclusief. Diverse elementen die herinneren aan de transportfunctie die de Vecht had totdat het Merwedekanaal en de spoorlijn werden aangelegd zijn zichtbaar gemaakt of hersteld. Zo is een fietsroute ontwikkeld langs al deze herinneringen (zoals loswallen, kades, fabriekjes en sluizen), zijn twee replica rolpalen (palen die de trekschuit hielpen om een bocht te maken) geplaatst bij Vreeland en Breukelen en is bij Gunterstein hoefslagpaal geplaatst. Laatstgenoemde gaf het dijkvak aan waarvoor een eigenaar verantwoordelijk was qua onderhoud.

In maart, als het buitenseizoen weer begint en het ingezaaide gras gegroeid is, zal het jaagpad officieel geopend worden.

Meer berichten
Shopbox