Logo brugutrecht.nl


Leonard van Munster is begonnen aan zijn kunstobject.
Leonard van Munster is begonnen aan zijn kunstobject.

Creatief Genie op het Berlijnplein

REGIO - Tegen een achtergrond van bruggen, de bioscoop en wat verder weg de energiecentrale, is Leonard van Munster begonnen aan zijn kunstobject. Met het weer zit het mee. Nu al zijn de contouren zichtbaar van een enorme rotspartij opgetrokken uit piepschuim.

Door Hans Peter van Rietschoten

Met speciale mortel wordt aan de grove structuren kleur gegeven en van een laag cement voorzien. "Dit cement wordt gebruikt voor de reparaties aan zwembaden", laat Leonard weten, terwijl hij op een ladder staat om hoger op de rots een laag van het donkergrijze goedje aan te brengen.

Geraamte
Het is flink doorwerken. De specie hardt al na ongeveer een half uur uit en is dan bijna niet meer te verwerken. Met kleine beetjes tegelijk krijgt de rotspartij onder de handen van Leonard van Munster kleur en gek genoeg zie ik het voor mijn ogen verworden tot heus massief steen.
Het binnenste van de rotsformatie is een raamwerk van op het oog lukraak aan elkaar gespijkerde latten. Het is het geraamte waartegen het piepschuim wordt gelijmd. Voor zijn materiaal heeft Van Munster niet ver hoeven zoeken. Om de hoek, tegen boerderij Rood Noot aan, lagen de piepschuim blokken voor het oprapen. "De aannemer van wie het spul is wilde me best helpen. Van hem mocht ik de stukken en brokken meenemen." De grillige vormen transformeren onder zijn handen met behulp van lijm en mortel tot de rotspartij die straks het Berlijnplein zal sieren. De waterloop die van Munster in gedachten heeft zal even op zich moeten laten wachten. De machinerie die daarvoor nodig is stelt hij liever niet bloot aan vorst en met de winter in aantocht is het verstandiger om dat uit te stellen tot het voorjaar. Natuurlijk is de piepschuimberg al wel geprepareerd voor de fontein en waterval die hij in gedachten heeft. Een enorme watertank is inmiddels in het binnenste van de berg verborgen. De tank is ook een krijgertje. Midden in de stad liep hij er tegenaan en wat navragen leverde resultaat op. Een vliegende kraai...

Meer berichten
Shopbox