Logo brugutrecht.nl


Jeroen laat kapotte spullen herleven

LEIDSCHE RIJN - Op zo'n tien locaties in de gemeente Utrecht staan op gezette tijden vrijwilligers klaar om klein huishoudelijk gebruiksgoed te beoordelen en waar mogelijk te repareren.

Door Hans Peter van Rietschoten

Jeroen Bosch is een van de aanjagers die in Activiteitencentrum Voorn in Leidsche Rijn een Repair Café onder zijn hoede heeft. Techneuten zitten achter tafels en horen de perikelen aan van hen die onwillige apparaten hebben meegebracht.

Handig
Jeroen Bosch is vrachtwagenchauffeur, bijna 57 jaar, Utrechter en handig. Samen met tal van vrijwilligers is hij iedere eerste zaterdag van de maand bezig laagdrempelig mensen te helpen. Wie denkt dat er voornamelijk (huis)vrouwen met kapotte strijkijzers en broodroosters om hulp komen vragen heeft het mis. Een blik langs de rij tafels leert dat er tal van apparaten ter reparatie wordt aangeboden. Printers liggen ontmanteld naast een defecte stereo set en de eigenaar van een magnetron wordt zojuist teleurgesteld heen gezonden met de mededeling dat hulp voor zijn keukengerei niet meer zal baten. "Er zijn geen commerciële belangen mee gemoeid, juist die laagdrempeligheid trekt mensen", zegt Jeroen. Bij binnenkomst in het Doenja pand aan de Akkrumerraklaan waar het Repair Café haar onderkomen heeft valt de hectiek over me heen. "De stoppen liggen eruit en nu moeten er verlengsnoeren worden gelegd, zekeringen gezocht en bovenal… de beheerder!" Jeroen Bosch is druk, maar niet chaotisch. Heeft het heft in handen en neemt de tijd om zijn verhaal aangaande het Repair Café te doen. Foto's maken vindt hij oké en buiten bij de banner poseren wil hij ook wel even doen. Erg mededeelzaam over zijn leven is hij niet. Zijn tijd lijkt hij goeddeels te verdelen tussen zijn vrachtwagen, klussen thuis of bij anderen en het Repair Café. "We hopen dat heel Leidsche Rijn weet waar men heen moet op de eerste zaterdag van de maand. Niet alleen voor reparaties maar ook voor de gezelligheid en spontane ontmoetingen."

Meer berichten
Shopbox