Logo brugutrecht.nl


Steeds meer Utrechtse VvE's besparen door led-verlichting

UTRECHT - Meer dan 100.000 Verenigingen van Eigenaren hebben ermee te maken: hoge energiekosten. Eén van de meest effectieve manieren om te besparen op energiekosten is het vervangen van ouderwetse verlichting. Steeds vaker laten VvE's daarom conventionele verlichting – zoals tl-buizen – vervangen door led-verlichting. Zo ook een drietal vertegenwoordigers van VvE's uit Utrecht.

In een appartementencomplex is vaak enorm veel verlichting te vinden. Vaak gaat men ervan uit dat het vervangen van al deze een kostbare opgave is. In de praktijk blijkt dit echter mee te vallen. Het is natuurlijk altijd mogelijk om voor nieuwe armaturen – inclusief lichtbron – te kiezen. Maar vaak zijn oude armaturen echter nog in een prima staat. Het is tegenwoordig mogelijk om de conventionele lichtbronnen een-op-een te vervangen door led-lampen. Het oude armatuur blijft en alleen de lichtbron wordt vervangen. Deze techniek wordt ook wel retrofit genoemd.

Toon Wouters (VvE Pardoen), Arjan Alferink (VvE Stag) en Joost van Schip (VvE Toren Kluiver) zijn inmiddels al overgestapt op led-verlichting. Zij vertellen over hun ervaring met Saled led-verlichting voor VvE's. "Al twee dagen nadat wij de aanvraag deden, kwam er een medewerker langs om de situatie te beoordelen. Binnen een paar dagen lag er al een mooie offerte op onze deurmat. Alles verliep snel en professioneel en we zijn erg blij met de vijf jaar garantie op onderdelen en service," aldus Toon Wouters. Arjan Alferink sluit zich daarbij aan: "Vooral over het advies ben ik erg te spreken: met bewegingssensoren en de 30 procent dimfunctie bij afwezigheid, besparen we nog meer. Daar waren we zelf niet opgekomen." Joost van Schip was vooral verbaasd over de snelheid waarmee de conventionele verlichting werd vervangen: "Binnen een dag was alle verlichting vervangen. Erg fijn!"

Meer berichten
Shopbox