Foto: Peter Le Nobel

Column: Toi-toi-toi

Gewoon een weekend in april voor de meeste mensen, maar niet voor oudste zoon. Hij schitterde afgelopen weekend in de voorstelling 'Midzomernachtsdroom' van Sesar toneel. In september zijn ze begonnen met rollen verdelen, teksten leren, repeteren en nog meer repeteren. Acht maanden lang stond de vrijdagavond in het teken van toneel en hij genoot ervan. Samen met veertien enthousiaste medespelers en twee regisseurs hebben ze er alles aan gedaan om twee keer een zaal vol trotse ouders, familieleden en vrienden te vermaken.

Zo'n weekend is meer dan alleen optreden. In de afgelopen weken werd de spanning al opgebouwd, kostuums gepast, decor gebouwd. Door heel veel mensen is heel hard gewerkt om dit weekend een onvergetelijke ervaring te maken, want dat is het. Een weekend samen zenuwachtig zijn, samen eten, samen lachen en samen het applaus in ontvangst nemen. Ik mocht hem geen succes wensen want bij toneel hoort alleen toi-toi-toi, anders is hij verdoemd en zal de voorstelling mislukken. Het ging gelukkig geweldig dus ik denk dat mijn per-ongeluk-succes niet aangekomen is!

Als afsluiter kreeg zoonlief vergeet-me-nietjes mee met de tekst 'Sesar groeit en bloeit door jou'. Gelukkig is dat wederzijds, hij groeit en bloeit ook door deze toneelervaring en creativiteit. Natuurlijk help ik hem met het leren van zijn tekst en repeteren we zo vaak mogelijk de moeilijke stukken, maar uiteindelijk doet hij het toch maar mooi zelf en staat hij stoer en zeker op het toneel. Hij voelde zich 'als een vis in het water' daar, zoals in zijn tekst mooi verwoord werd. Hij baalt dat het nu klaar is en kan niet wachten tot het nieuwe seizen weer start. Nog vier maanden aftellen…

Colette van den Adel

Meer berichten