Corine Jellinek is ruim vijftien jaar werkzaam in de verslavingszorg. Foto: Roberto Cancian
Corine Jellinek is ruim vijftien jaar werkzaam in de verslavingszorg. Foto: Roberto Cancian (Foto: Roberto Cancian)

Veldwerk is het mooiste dat er is

Jongeren op het juiste pad helpen

Roberto Cancian

Als klein meisje was ze al gefascineerd in wat mensen allemaal op straat deden en wat hen bezig hield. Waar haar zusje zich vooral richtte op etalages, wanneer ze een dag in Amsterdam waren, had Corine van Zelderen meer oog voor de mensen op straat.

Regio - "Al ruim vijftien jaar ben ik werkzaam in de verslavingszorg, het is toch mooi wanneer je mensen kunt helpen zodat zij een beter leven op kunnen bouwen", zegt ze vol overtuiging. De energie spat er vanaf bij haar. Samen met haar collega's van Jellinek bestrijkt ze de hele stad Utrecht, Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn. Op de laatste locatie maakt ze haar ronde wanneer ik haar spreek over haar werk. "Voor iedere wijk is er een contactpersoon maar gezamenlijk pakken we alles op. De preventieve zorg voor de mensen wordt door ons gedeeld zodat we direct kunnen inspringen op iedere locatie. Het kan zijn dat je de ene avond in Vleuten aan het werk bent maar de volgende ochtend al weer in Overvecht." Het is beslist geen negen tot vijf baantje maar dat is ook niet wat ze als veldwerker wil.

Jellinek is de expert op het gebied van preventie en behandeling van verslavingsproblematiek, voor jongeren en volwassenen. "In ons werk gaan wij altijd uit van de meest recente, wetenschappelijke inzichten. Bovendien doen we ook zelf onderzoek naar middelengebruik en verslaving. Wij zien jongeren op straat of bij het jongerenwerk. Het is zaak om altijd zonder vooroordeel een gesprek in te gaan en dat op een laagdrempelige manier te doen. Vaak spreken we jongeren, onze doelgroep is tot 24 jaar, die kind zijn van een ouder die ook verslaafd is. Je ziet dan dat ze dat, in wat voor een verslaving dan ook, overnemen. Vaak is het ook dat ze zich dan afzetten tegen van alles en nog wat."

Corine begon destijds bij Centrum Maliebaan, waarna ze bij Victas werkte en nu dus bij Jellinek dat specifieke verslavingszorg biedt. "Wij werken nauw samen met ketenpartners in de wijken waarbij we ons richten op jongeren die risicovolle middelen gebruiken en daardoor moeilijk naar zorg zijn toe te leiden. Vandaar onze laagdrempelige werkwijze om op de juiste vindplaatsen contact te maken met deze doelgroep. Ook krijgen wij overlast meldingen naar aanleiding van middelengebruik waarna wij de doelgroep benaderen maar hen ook voorzien van de juiste kennis over de middelen. Uiteindelijk is ons doel om de doelgroep te motiveren richting de juiste hulpverlening", legt Corine de werkwijze uit.

De aandachtspunten in Leidsche Rijn en Vleuten – De Meern zijn voor het komende jaar al uitgezet. "Er zijn relatief weinig voorzieningen voor de jeugd hier. Wij zien als professionals de toename van probleemgezinnen in de wijken en ook de toename van het middelengebruik, of gamen en gokken, onder jongeren. Mooi wanneer wij hen op het juiste pad kunnen krijgen door middel van de juiste hulpverlening." Daarbij wordt door de veldwerkers veelvuldig samen gewerkt met crisisopvang De Dijk van Youké, Singelzicht, Stade Back-Up en De Pouwer.

Meer berichten