Een optreden van NL Dance tijdens de openingsfestiviteiten Foto Johan Maaswinkel
Een optreden van NL Dance tijdens de openingsfestiviteiten Foto Johan Maaswinkel (Foto: )

'Met dit centrum tonen we veel lef'

Winkelcentrum Leidsche Rijn

Roberto Cancian

Met veel muziek, spektakel en de officiële openingshandeling door burgemeester Jan van Zanen is afgelopen week het winkelcentrum van Leidsche Rijn geopend. Een centrum voor alle bewoners vanuit de wijken rondom het Stadshart dat ook zeker de mensen uit de andere Utrechtse wijken naar zich toe zal trekken.

Leidsche Rijn - "Het stadshart van Leidsche Rijn klopt", gaf wethouder Leidsche Rijn-projecten Kees Geldof aan. "Toen ik vier jaar geleden begon als wethouder, ging het met de economie niet zo goed. Eén van de eerste vraagstukken die bij mij op tafel belandde: is het wel verstandig om nu in Leidsche Rijn een nieuw centrum te bouwen? Na veel praten, discussiëren en rekenen hebben we uiteindelijk met z'n allen lef durven tonen en tegen elkaar gezegd: we gaan het doen! In juni 2014 was het aan mijn voorganger Gilbert Isabella en mij de eer om de eerste paal te slaan. Nog geen vier jaar later staan we hier om het prachtige Leidsche Rijn Centrum te openen. Ontwikkelaars, bouwers, architecten, ondernemers en de gemeente hebben hier een mooi stadshart gevormd. Het is vervolgens aan de bewoners en bezoekers om hier leven in te brengen, om dit hart te laten kloppen. Gezien de enorme belangstelling en het enthousiasme tijdens het openingsfeest en de dagen daarna, kan ik alleen maar vaststellen: het stadshart van Leidsche Rijn klopt."

Wanneer je in het centrum, dat nog niet klaar is en al geplaagd werd door een ramkraak bij de ICI Paris aan de Parijsboulevard, rondloopt dan zie je vooral tevreden gezichten. "De eerste indruk is goed", geeft Charles aan. Hij kwam samen met zijn vrouw Yvonne ruim zes jaar terug naar de wijk. "Wij zijn verhuisd vanuit Maarssen naar hier, speciaal ook omdat dit centrum kwam. Door de crisis heeft het vertraging opgelopen maar het ziet er hoopgevend uit." Zijn vrouw is het met hem eens: "Het is laagdrempelig en bovendien een winkelcentrum met bekende winkels maar ook zie je veel nieuwe namen."

Even verder kijken twee meisjes hun ogen uit wanneer ze de supermarkt uitlopen en het grote plein oplopen. "Wauww, it's huge", zegt de één. Dat is het inderdaad, ook de mensen die er werken, moeten nog zoeken waar alles zit. "Ik werk nu twee dagen hier bij Doppio Espresso nadat ik ben ingewerkt bij het filiaal in The Wall. Het is zo leuk als je die blije mensen ziet", zegt de 21-jarige Nienke. De studente sociologie heeft er een leuke bijbaan. "Ik woon in het centrum van Utrecht en moet nog de weg zoeken hoe ik het makkelijkste fiets maar het is maar een klein stukje." Op de achtergrond zet het Smartlappenkoor 'Bloed, zweet en tranen' in. Het feest is begonnen.

Meer berichten