Logo brugutrecht.nl


Foto: Roberto Cancian

Haarzicht wordt eerste gasloze wijk

Bouw nieuwe wijk van start gegaan

Roberto Cancian

Afgelopen zaterdag is de realisatie van Haarzicht, de eerste gasloze wijk in Utrecht, officieel van start gegaan. Dat gebeurde in aanwezigheid van wethouder Kees Geldof van de gemeente Utrecht, directeur AM Gerhard Bolk en Wim Bunnik (directeur van Bunnik Projekten) in een feesttent aan de Thematerweg in Vleuten. "Haarzicht wordt een mooie, duurzame wijk", gaf wethouder Geldof aan bij de start van zijn toespraak.

Vleuten - Haarzicht ligt ten noordwesten van de kern Vleuten. Er komen 500 energiezuinige woningen, waaronder Nul op de Meter woningen. Daarnaast krijgt Haarzicht een dorps en landelijk karakter in aansluiting op de landelijke omgeving. Het nieuwe woongebied ligt ten westen van het gebied Haarzuilens, dat is ingericht als natuur- en recreatiegebied. Aan de noordkant liggen de Thematervelden en de Haarrijnseplas. Naast een archeologisch park komen er in Haarzicht verschillende voorzieningen, waaronder een basisschool, een gymzaal, een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Haarzicht wordt een kleinschalige buurt die onderdeel uitmaakt van Vleuten. Na de realisatie van het hele traject zijn er straks in Haarzicht circa 325 koopwoningen en vrije kavels,126 huurwoningen in de vrije sector en 49 sociale huurwoningen. Het wordt de eerste woonwijk in de stad zonder gasleidingen in de huizen en bodem. De wijk zal gekenmerkt worden door duurzaamheid en groen. De energie komt van de zon en warmte/koudeopslag.

In Haarzicht ligt al een waardevol stuk groen dat behouden blijft. Naast de woningen komt een archeologisch park en dus ook een fiks aantal voorzieningen. "Als wethouder voor Groen kan ik gelukkig vaststellen dat er hier genoeg ruimte is voor groen. Zo wordt het bekende Bosje van Goes behouden. Het Dorpspark zal straks als een groen lint diagonaal door Haarzicht lopen", vertelt Wethouder Kees Geldof. "Vleuten, Haarzuilens en De Meern zijn kernen die bij de gemeente Utrecht horen, maar die door de jaren heen hun eigen karakter hebben weten te behouden. Ik hoop dat ook Haarzicht straks een eigen karakter gaat ontwikkelen. Ontwikkelaars, bouwers, architecten en de gemeente kunnen de contouren van de wijk neerleggen: wij stapelen de stenen. Maar het zijn de bewoners die de wijk karakter en sfeer geven", vat Geldof het samen.

De wethouder haalde ook een stuk historie naar voren met een verwijzing naar het woongenot dat de nieuwe bewoners straks zullen ervaren. "Bij voorbereidingswerkzaamheden zijn hier sporen gevonden van bewoning tot 2500 jaar terug. Op zoek naar een goede plek om te wonen kwamen vroege bewoners hier uit. Ze bedachten dat het hier veilig zou zijn en dat er genoeg voedsel te vinden was. De nieuwe bewoners van Haarzicht zullen zich hier hopelijk ook goed en veilig kunnen wonen, met voldoende voorzieningen in de buurt. Onze voorouders kozen 2500 jaar geleden niet zomaar voor deze plek, deze plek kozen zij voor de nieuwe bewoners van Haarzicht. De cirkel is daarmee rond."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten