De dag bij DESTO is meer dan alleen een voetbaltoernooi. Het is een echte familiedag.
De dag bij DESTO is meer dan alleen een voetbaltoernooi. Het is een echte familiedag. (Foto: )

De DESTO DIVA'S CUP is een feest

'Dit toernooi is echt een familiedag'

Roberto Cancian

Zaterdag 2 juni vindt bij voetbalclub DESTO in Vleuten alweer de zesde editie plaats van de DESTO DIVA'S CUP. Een toernooi waar ruim 1.000 meiden aan deelnemen.

Vleuten - Op Sportpark De Vryheit zullen ruim zeventig teams van alle leeftijdscategorieën actief zijn. "Een hele organisatie, maar vooral heel leuk", vindt Vera van Zoest. Samen met Richard van Attekum is zij al weken bezig om een veelzijdig programma samen te stellen. Daarbij krijgen zij ondersteuning van Marije, Stefan en Harry en op de dag zelf van ruim tachtig vrijwilligers. "Wij zijn een club met 1.600 leden en jarenlang werden er traditioneel toernooien georganiseerd voor jongens. Wij vonden dat de meiden dat ook verdienden", geeft Richard aan. Net als Vera van Zoest heeft ook hij een dochter die in een van de teams speelt.

"Wanneer je hier komt, ga je wat doen en zo ontstond het idee om een toernooi voor meiden te organiseren. Dat is in de afgelopen jaren gegroeid tot één van de grootste toernooien van Nederland", vertelt Vera. DESTO heeft de ambitie uitgesproken om in 2021 de toonaangevende meidenvoetbalclub van Utrecht te zijn. De komende drie jaar wordt er hard gewerkt om die ambitie waar te maken. Daarbij biedt de KNVB ondersteuning in de vorm van trainingen. Voor de DESTO DIVA'S CUP redden ze het prima zelf. Naast de teams van DESTO zelf komen clubs als IJsselmeervogels, VVIJ, Candia'66, Kampong, Zestienhoven, VV De Meern, Eldenia, SVMM en UVV. Naast het voetbal zullen er ook andere activiteiten plaatsvinden.

Vera: "Er is volop entertainment. Zo is er een klimwand en een freestyle meisje die van alles met een bal laat zien. Er staat er ook een kraam met FC Utrecht merchandise. Daarnaast kan het Europees Kampioenschap voor vrouwen worden herbeleefd via de Oranje Experience." Het enthousiasme is groot bij de organisatoren. "Het mooie is dat een groot gedeelte van het budget is opgehaald door de verkoop van 15.000 stroopwafels", vult Richard aan.

Een familiedag voor meiden, waarbij ook iedereen via een appelschilapparaat wordt voorzien van gezonde voeding. Aan alles is gedacht, van professionele EHBO tot een loterij waarbij een gesigneerd shirt van Feyenoordspeler Robin van Persie zal worden geveild. Op de vraag wat hun grootste angst is, hoeven ze niet lang na te denken. "Teams die op het allerlaatste moment afhaken zorgen voor stress." Gelukkig krijgen ze ook hulp van mascotte DESTY. "Eerder hadden we de mascotte van FC Utrecht, vorig jaar de mascotte van het vrouwen EK. Wij zijn een crowdfundingactie gestart om 2.000 euro op te halen en hadden dat in drie weken", zegt Vera. "Wij genereren zelf het geld, de club kost het niets", vult Richard aan.

Meer berichten