Letitia Dors is al bijna twintig jaar werkzaam bij JoU, een stichting die jongeren een steuntje in hun rug biedt.
Letitia Dors is al bijna twintig jaar werkzaam bij JoU, een stichting die jongeren een steuntje in hun rug biedt. (Foto: Roberto Cancian)

'Geen enkele dag is hetzelfde'

Letitia laat jongeren opbloeien

Roberto Cancian

Ze is al bijna twintig jaar werkzaam in het Jongerenwerk en is op haar plek bij Jongerenwerkorganisatie JoU in Utrecht. "Wij zijn werkzaam in alle wijken van Utrecht maar ook in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern. Er is altijd wel wat te doen, geen enkele dag is hetzelfde", vertelt Letitia Dors.

Regio - "Het is leuk werk, dankbaar ook. Ik heb meerdere groepen die bij ons in het buurthuis komen, veel jongeren van 14, 15 of 16 jaar die volop aan het puberen zijn." Ze glimlacht terwijl ze haar verhaal doet op het Tableau in Terwijde. "Zelf heb ik geen makkelijke jeugd gehad, was op 16-jarige leeftijd uit huis en ook best een moeilijke puber. Nu kan ik die leeftijdsgroep begeleiden en ondersteunen, dat is mooi. Het zorgen zit in me." Letitia werkte tien jaar in een verpleeghuis, opvangtehuis en jongerenadviescentrum en tijdens haar studie ook bij een kinderdagverblijf. Tijdens haar vrijwilligerswerk leerde ze Annie de Boer kennen, op dat moment de leidinggevende in het buurthuis. "Dat is zeker al 25 jaar terug", zegt ze, terwijl een meisje van dertien jaar net binnenstapt in het buurtcentrum. De aandacht van Letitia gaat direct naar haar: "Wat zit je haar mooi. Hoe is het met je?" De kern van het werk wordt zo samengevat in een notendop. "Op die leeftijd zijn ze bezig met hun identiteit. Ik geef hen energie om zichzelf te ontwikkelen door ze een steuntje in de rug te geven, waardoor hun eigen kracht weer wordt vergroot. Dit brengt hen verder op school, maar ook in hun thuissituatie of bij een bijbaan." De energie straalt van de jongerenwerkster, die zelf ook een dochter van 21 heeft, af.

"Ik heb een theaterstuk met vijftig jongeren georganiseerd en heb groepen in het buurtcentrum, maar ik loop ook op straat om contact te leggen met de jongeren. Daarnaast werk ik als schooljongerenwerker op het Wellant College, begeleid ik samen met mijn collega Tamara ook stagiaires en heb ik meerdere taken binnen de organisatie. Als JoU, dat voor Jongerenwerk Utrecht staat, willen we het verschil maken door op een laagdrempelige manier contact te leggen met jongeren en in gesprek te blijven met netwerkpartners in de wijk. Het is mooi om jongeren te zien opbloeien tot een krachtig iemand. Als ze zeggen dat ze ook jongerenwerker willen worden is dat geweldig", zegt Letitia. "In het buurtcentrum sprak ik een jongere die veel spijbelde. Hij maakte onderdeel uit van een grote groep en door één op één met hem in gesprek te gaan, wist ik hem te raken. Hij wilde in een restaurant werken en is die kant op gegaan. Vorig jaar zag ik hem bij een wedstrijd op tv en nu heeft hij zijn eigen restaurant. Daar doe je het voor."

Meer berichten