Leo Oldenburger schreef het boek 'Keepers zijn gek' vol mooie verhalen en anekdotes
Leo Oldenburger schreef het boek 'Keepers zijn gek' vol mooie verhalen en anekdotes (Foto: )

'Ze zijn niet gek, maar wel anders'

Keepers in de schijnwerpers

Roberto Cancian

Met het boek 'Keepers zijn gek' levert Leo Oldenburger het definitieve bewijs dat doelwachters toch een beetje anders zijn; een beetje gek. Aan de hand van mooie verhalen en anekdotes schreef de FOX Sports-commentator, woonachtig in Leidsche Rijn, het boek.

Leidsche Rijn - "Het is geen zwaarwegend journalistiek boek, het is juist luchtig geschreven met een honderd procent glimlach garantie", legt de 52-jarige schrijver uit. "Het is een boek over eigenaardigheden, malle fratsen en doldwaze capriolen die uitgehaald zijn door keepers. Een boek over vliegende keepers en liegende keepers. Over vreemdgangers, naaktlopers en witwassers, maar ook vechtersbazen en pechvogels." In het boek worden onder andere doelmannen als Fabien Barthez, Oliver Kahn en Hans van Breukelen geportretteerd. Het verhaal achter de pyjamabroek van de Hongaarse doelman Gábor Király en dat van globetrotter Lutz Pfannenstiel ontbreken uiteraard ook niet. "Sommigen hadden een leuk verhaal, maar veelal werd dat opgetekend door een voetballer die met de keeper had gespeeld. Zo was Sjaak Storm, doelman bij onder meer Ajax, FC Groningen en SC Heerenveen, een vreemde vogel. Heel bijgelovig en dat was natuurlijk voer voor anderen."

"Ronald de Boer vertelde mij dat de keeper zijn spullen vaak precies hetzelfde neerzette. Zijn sokken en ondergoed keurig opgevouwen en zijn voetbalschoenen altijd kaarsrecht ten opzichte van de voegen in de vloer. Wanneer een speler als René van der Gijp die schoenen dan anders zette of verplaatste, werd Sjaak helemaal gek. Die had echt autistische trekjes." Een aantal doelmannen waren saai of leverden weinig boeiends op om komende zomer over te lachen, aldus Oldenburger. "Over een doelman als Ed de Goeij, doelman van onder meer Feyenoord en het Nederlands elftal, waren weinig sprankelende verhalen." Die waren er wel over de Colombiaanse doelman René Higuita, die niet voor niets de bijnam 'El Loco' had. Bijzonder in het boek is het verhaal over een keeper die werd uitgeschakeld door een strijkplank, maar ook het verhaal van de Duitse keeper Lutz Pfannenstiel, die doelverdediger was van Albanië tot Zuid-Afrika. De allereerste doelman die onder contract heeft gestaan in de zes voetbalcontinenten van de FIFA.

De uit Emmen afkomstige Oldenburger heeft iets met keepers. Eerder schreef hij Het Grote Keepersboek, een boek om jonge talenten op weg te helpen in het keepersvak. Een boek dat zijn zoon Flint, die als jeugdkeeper onder de lat staat bij VV De Meern, als mooie leidraad kon gebruiken om de fijne kneepjes van het vak te leren. Het zal de lezer niet verbazen dat Oldenburger zelf ook onder de lat stond als jeugdkeeper van FC Emmen. In het voorwoord van het boek 'Keepers zijn gek' nuanceert de schrijver de titel. "Het vooroordeel blijkt behoorlijk hardnekkig. Nee, keepers zijn niet gek. Mijn zoon is keeper. Ik kan toch moeilijk zeggen dat hij gek is. Niet gek, nee maar wel anders. Dat zijn keepers zeker."

Het boek 'Keepers zijn gek' is in de meeste boekwinkels te koop voor 14,99.

Meer berichten