Foto: De Vlinderhof
Foto: De Vlinderhof (Foto: De Vlinderhof)

Midzomeravondconcert in de Vlinderhof

Roberto Cancian

Op de langste zaterdag van het jaar

Het is in de Vlinderhof inmiddels een traditie geworden om op de langste zaterdag van het jaar een Midzomeravondconcert te organiseren. Zo ook dit jaar tijdens de vierde editie op zaterdag 23 juni, waar een bijzonder gezelschap, het Catching Cultures Orchestra, de ultieme start van de zomer inluidde. "Een hele leuke en zeker ook succesvolle avond met ruim 400 mensen die hier genoten hebben van de muziek, maar ook van de Vlinderhof zelf", geeft Frances Kikkert aan.

Vleuten - De Vlinderhof is een bijzondere tuin in de Binnenhof van Máximapark. Bijzonder omdat hij ontworpen is door Piet Oudolf maar ook omdat het gaat om een bewonersinitiatief. De tuin is niet alleen ontworpen in opdracht van bewoners, het wordt ook door de bewoners beheerd. Marc Kikkert, de man van Frances, was ruim acht jaar terug de initiatiefnemer van de Vlinderhof. Hij wilde graag een tuin van Piet Oudolf, één van de meest briljante tuinarchitecten die de Nederlandse bodem ooit voortbracht, in Nederland. "Oudolf ontwierp publieke en particuliere tuinen overal ter wereld. Een bekend voorbeeld is 'The Highline', een spectaculair park bovenop een oude verhoogde metrolijn, de 9/11 herinneringstuin in New York." Het idee kreeg na veel voorwerk de goedkeuring van de gemeente waarna in maart 2013 de gemeente Utrecht ruim 5000 m2 parkgrond officieel over droeg aan de Aanleg en Beheergroep van de Vlinderhof in het Máximapark.


"Destijds een groep van ongeveer 25 vrijwilligers, die inmiddels is uitgegroeid tot 40 personen, die allemaal hun eigen stukje grond beheren en onderhouden. "Er worden ook veel rondleidingen gegeven, zeker wel veertig per seizoen met mensen vanuit Nieuw-Zeeland, Japan tot Argentinië maar daarnaast worden er ook iedere week yogalessen aangeboden", vult Frances aan. De rust en schoonheid van het park en van de Vlinderhof zelf, brengen je ook zelf tot rust. "Er staan hier planten die je niet bij de reguliere tuincentra haalt. Een groep mensen uit Japan kwam hier onlangs om 15.30 uur binnen en vertrok pas tegen 22.00 uur. Dan is het wel jammer dat er hier geen watervoorziening is." De initiatiefgroep blijft evenementen organiseren. Naast het Midzomeravondconcert is er ook de jaarlijkse Burendag en worden er workshops gegeven. In het hart van Leidsche Rijn, aan de westkant van Utrecht, groeide zo een bijzonder park ter grootte van de Utrechtse binnenstad. Een ontmoetingsplaats waar iedereen naar hartelust kan sporten, spelen, wandelen, fietsen, luieren, picknicken en varen. In 2014 werd het park uitgeroepen tot meest geliefde park van Nederland. Het park bestaat uit zes hoofdonderdelen: het Lint, de Binnenhof, de Buitenhof, de parkpergola, Vikingrijn en de sportparken. De Vlinderhof maakt deel uit van de Binnenhof. "De naam heeft overigens niets te maken met vlinders, het is een eigennaam. Net als de Keukenhof, waar je overigens ook geen keukens tegenkomt", legt Frances uit. Op dat moment vliegt er wel net een fraaie witte vlinder boven haar hoofd in de Vlinderhof.

Meer berichten