Jolien van Vliet, speelster van Kampong, staat rechtsboven, naast de coach en de manager.
Jolien van Vliet, speelster van Kampong, staat rechtsboven, naast de coach en de manager. (Foto: )

Jolien van Vliet op weg naar het WK

Oranje cricket bij Kampong

Roberto Cancian

Komende week wordt in Nederland het WK Kwalificatietoernooi voor het vrouwencricket gespeeld in de zogenaamde 'Twenty20'-vorm. Zaterdag speelt het Nederlands vrouwenteam haar eerste kwalificatieduel tegen de vrouwen uit de Verenigde Arabisch Emiraten. Een duel dat op het veld van Kampong in Utrecht wordt gespeeld. Een thuiswedstrijd zodoende voor de 19-jarige Jolien van Vliet. "Heel leuk om een groot toernooi in eigen land te spelen. Wij gaan met vertrouwen het kwalificatietoernooi in", zegt de studente Kunstmatige Intelligentie.

Regio - Het 'Twenty20' is een korte cricketvorm die de afgelopen tien jaar wereldwijd enorm populair is geworden. De kwalificatiewedstrijden worden gespeeld op de Cricket Ground in Amstelveen en bij Kampong Cricket Club in Utrecht. Nederland start het toernooi na een aantal oefenduels tegen onder meer Thailand op zaterdag 7 juli aanstaande tegen de Verenigde Arabisch Emiraten. Een dag later wacht het duel tegen Bangladesh.

Cricket Ground

Na die twee duels op Utrechtse bodem speelt Nederland haar laatste pouleduel tegen Papoea Nieuw-Guinea op dinsdag in Amstelveen. "Ik denk dat de landen redelijk aan elkaar gewaagd zijn. Bangladesh is van de vier teams wellicht het sterkste maar ook tegen hen hebben wij kans", kijkt Jolien van Vliet vooruit. Het grote doel voor het Nederlands team is plaatsing voor de WK dat in november in Brits-West-Indië plaats vindt.

Een goede kans

"Dat zou heel vet zijn, ik denk dat wij echt een goede kans hebben. Wij hebben een jong team met speelsters er bij van 18, 19 en 20 jaar. In augustus van het afgelopen jaar zijn we in Schotland geweest om ons voor dit toernooi te plaatsen. Die internationale wedstrijden zijn heel gaaf." Jolien van Vliet kwam als hockeyspeelster van Kampong in aanraking met de cricketsport.

Aan elkaar gewaagd

"In 2014 was er de 'Road to Perth', een trip van twee weken naar het Australische Perth waarvoor de cricketbond ook hockeymeisjes uitnodigde. Vanuit die sport doe je al veel balgevoel op met de hockeystick. Na die ervaring was ik zo enthousiast dat ik verder ben gegaan met cricket waar ik wicketkeeper ben. Bij het hockey zelf keepte ik tot afgelopen seizoen in het tweede team van Kampong. Het is lastig te combineren, ik blijf wel trainen bij de hockeymeiden maar ik focus me volledig op het cricket aangezien er belangrijke en ook mooie toernooien aankomen." Dat begint dus nu in eigen land.

Wij gaan met vertrouwen het toernooi in

Hockeyspeelster

"Ik kan op de fiets naar het veld", geeft de uit Rijnsweerd afkomstige Jolijn aan. Of ze dat daadwerkelijk doet, is de vraag aangezien zij vanaf vandaag met het Nederlands team samen in een hotel verblijft. "Het is bijzonder om in Nederland een dergelijk groot toernooi te spelen, tevens kunnen wij de sport promoten. Iedereen kan gratis komen kijken dus dat belooft wat. Wanneer Nederland de halve finales bereikt is het nog één stap verwijderd van het echte WK. De finalisten plaatsen zich voor het WK van november in de West-Indische archipel. Zaterdag 14 juli aanstaande is de grote finale.

Meer berichten