Foto: Regio Leidsche Rijn

Het NUT voelt zich thuis in Leidsche Rijn

Moniek Janssen

Interview met Floor Leene

Floor Leene is theatermaker bij Het NUT. Dit gezelschap zetelt sinds vijf jaar in Leidsche Rijn en maakt voorstellingen op locatie. Van 23 augustus t/m 9 september spelen zij de voorstelling 'Terug, naar de Kersentuin' op hun eigen plek in de Kersenboomgaard.

Leidsche Rijn - Floor Leene startte Het NUT samen met haar partner Greg Nottrot vanuit een studentenkamer in Utrecht. Beiden volgden daar de toneelopleiding van de HKU. Ze werden gevraagd naar Leidsche Rijn te komen door SWK, de Stichting Wonen Kunstenaars toen in de Kersenboomgaard atelierwoningen werden gebouwd.

Een beetje raar

"We gingen een kijkje nemen en waren meteen enthousiast. Mensen in onze omgeving vonden het wel een beetje raar. Leidsche Rijn, dat was het Almere van Utrecht, daar ging je toch niet naartoe? Maar wij vonden het geweldig dat we konden beschikken over een grote lichte ruimte die bovendien betaalbaar was", vertelt Floor.

De kersenboomgaard

Inmiddels zijn er in de Kersenboomgaard dertig huishoudens gevestigd die er zowel wonen als werken. Theater, beeldende kunst, dans, een geluidsstudio, grafische vormgeving, kostuumontwerp; heel veel verschillende disciplines zijn te vinden in vier gebouwen te midden van de oase-achtige tuin, die de bewoners met elkaar beheren en onderhouden. Floor: "Ik ben inmiddels gehecht geraakt aan Leidsche Rijn en wil benoemen hoe leuk het hier is. Juist vanuit de pioniersgedachte krijgen we hier de ruimte om iets te ontwikkelen."

Nostalgie

'Terug, naar de Kersentuin' is de voorstelling die Het NUT deze zomer gaat spelen. Het thema is nostalgie. Moeten we mee met de vooruitgang, of het verleden koesteren? Een thema dat zeker in Leidsche Rijn actueel is. De voorstelling vindt plaats in de tuin van de Kersenboomgaard, waar het publiek aansluitend aan lange tafels geniet van een diner en met elkaar kan napraten.

Meer berichten