Michelle en Britt gingen samen met Nathan Rutjes op de foto.
Michelle en Britt gingen samen met Nathan Rutjes op de foto. (Foto: Roberto Cancian)

Een feest voor alle straatvoetballers

Roberto Cancian

VoetbalFestival Jaarbeurs

Afgelopen zaterdag konden voetballiefhebbers hun hart ophalen tijdens de landelijke finale van het straatvoetbal dat in de Utrechtse Jaarbeurs werd georganiseerd. In meerdere hallen was er van alles te doen tijdens het FoxSports & Eredivisie VoetbalFestival, waar het straatvoetbalevenement onderdeel van uit maakte. "Wij kunnen hier ook jongens inmaken", zei de 14-jarige Michelle uit Vleuten.

Regio - Naast de finale van het straatvoetbaltoernooi was er veel te doen voor de doelgroep zes tot en met veertien jaar. Dat het VoetbalFestival ook een soort van speeltuin was voor ouders, dat werd niet ontkend.
"Mijn dochter speelt hier het 4 tegen 4 toernooi, maar dit is mega zeg. Ik zag dat je ook kan paaltjesvoetballen, echt nog vanuit mijn tijd", zei de 48-jarige Richard uit De Meern. Even later vroeg hij of er iets was gebeurd. Een hele horde kinderen liep achter iemand aan. "Is dat er eentje uit de Eredivisie?" Het was YouTuber en straatvoetballer Soufiane Touzani. De man die alles kan met een bal en daarnaast ook nog eens 'Pannakoning' is onder de voetballers, werd luidkeels toegezongen en gesmeekt om een handtekening.

Naast tal van activiteiten, zo was er stropdasschieten, een dribbelchallenge tot een beach soccer veldje buiten maar ook de computerspellen, stonden er ook infokramen van FC Utrecht, AZ en de spelersbus van Roda JC. "Leuk om te zien hoe enthousiast al die kinderen zijn", zei buschauffeur Harrie van Asten. "Ik ben om 05.30 uur vanuit Kerkrade vertrokken om hier om 07.45 uur te zijn. Je ziet zelfs op de snelweg mensen de meest rare capriolen uithalen om een foto van de bus te maken. Dan trappen ze vol op de rem en toeteren ze."
Tijdens het VoetbalFestival zelf was er ruimte genoeg om een kijkje in de spelersbus te nemen. Even verderop stond Nathan Rutjes, die nog in onderhandeling is met Roda JC over een nieuw contract, handtekeningen uit te delen.

In mijn jeugd had je dit allemaal niet

Michelle uit Vleuten ging met haar vriendin Britt maar al te graag op de foto met de maatschappelijk betrokken speler. "Die doet veel goede projecten", wist Michelle. "Wij willen straks ook op de foto met Ajax speelster Kika van Es, maar FC utrecht is onze favoriete club hoor", zei ze er razendsnel achteraan. Het tweetal genoot tijdens het VoetbalFestival, net als Rutjes zelf. "Dit is zo puur. Een dag die in het teken staat van de kinderen, daar doe je het voor. In mijn jeugd had je dit allemaal niet", zegt hij even later achter de coulissen.
"Elk kind kan zich hier uitten en krijgt de aandacht, dat is zo belangrijk. Vaak krijg ik vragen over mijn haar, dan is het ijs direct gebroken. Mooi toch", lacht hij. Zo was er naast de veertig jongens- en meidenteams die streden om het kampioenschap van Nederland ook voldoende te beleven voor individuele jongeren, of jongeren die iets heel anders wilden doen. Een belevenis voor jong en oud.

Meer berichten