Foto: Gilde Utrecht

Gildewandelingen en fietstochten

Hofjes en steegjes

Wandel mee op dinsdag 24 juli door de verscholen hofjes vol flora en met vele oude bomen, vaak slechts te bereiken via nauwe steegjes. Ook hoort u over het ontstaan van de grachten en de geschiedenis van de wereldberoemde werven van onze mooie stad.

Utrecht kende in de Middeleeuwen meer dan twintig kloosters. Dit is de reden dat de oude binnenstad nog zoveel binnentuinen en hofjes heeft. Velen zijn behouden gebleven en zijn een rustpunt voor vele wandelaars. Maar waar ligt nu al dit moois? Gildegids Corrie van Leusden neemt u mee naar deze verscholen plekken. De wandeling start om 14.00 uur en duurt circa 1,5 uur.

Gildewandeling

Wandel met Gilderondleider Arthur van Wijk op woensdag 25 juli mee langs voorzieningen die vanaf de Middeleeuwen in Utrecht gesticht werden voor armen, ouderen, zieken, gehandicapten en wezen. Welke overeenkomsten en verschillen zien we als we denken aan de problemen van toen en van nu?

In de loop van de eeuwen kwamen er tal van initiatieven op het gebied van de hulpverlening. Pas in de 20e eeuw is er actieve overheidsbemoeienis. We krijgen een inkijkje in kwesties zoals de toelating tot voorzieningen, de grenzen van doelgroepen, de schaarste van middelen en het zoeken naar verbetering. Ook de visie en de moraal rond de zorg komen aan de orde. De wandeling start om 19.30 uur en duurt anderhalf uur.

Oog in Al

Vrijdag 27 juli om 10.30 uur neemt gilderondleider Bart Seidel u graag mee door de wijk Oog in Al. Waar komt die naam vandaan? We maken we een afwisselende wandeling door het groen en langs het bijzondere stratenplan van Berlage en Holsboer. Vertellen het verhaal van Everhart Meijster.

Volgen de Leidse Rijn van Rijks Munt naar het Rijks Militair Hospitaal. Ontdekken wat woningbouwvereniging "Buiten Thuis" bedoelde in 1921 en eindigen bij een Château de l'Industrie en nieuwe architectuur.

Aanmelden

U kunt inlichtingen krijgen over en zich voor deze wandelingen op werkdagen tussen 14.00 en 16.00 uur aanmelden op telefoon 030 234 3252, via e-mail:post@gildeutrecht.nl (met vermelding van uw telefoonnummer), of via de website: www.gildeutrecht.nl. De plaats van vertrek hoort u bij aanmelding. Kosten: € 6, pp, € 3 voor kinderen beneden 12 jaar of met een U-pas.

Meer berichten