Foto: Martijn Sierhuis
Foto: Martijn Sierhuis (Foto: Martijn Sierhuis)

'Ik voelde me direct op mijn gemak'

Varja Dijksterhuis

Vrijwillig taaldocent

Vier dagen per week zet Ellen Bergakker zich vrijwillig in voor Stichting Welzaam Vleuten-De Meern en Taal Doet Meer. Ze vindt het niet erg om niet betaald te krijgen. Ellen: "Na mijn burn-out vind ik het belangrijk om nuttig bezig te zijn voor de samenleving en ik beleef er ontzettend veel plezier aan."

Vleuten-De Meern - Welzaam drijft voornamelijk op vrijwilligers. Dankzij Ellen en nog tientallen andere vrijwilligers kan de stichting blijven functioneren. Het doel van Welzaam is om de buurtbewoners en organisaties van Vleuten-De Meern hechter te maken en met elkaar te verbinden. Ellen: "Toen ik stopte met werken en mijn kinderen de deur uit waren, wilde ik niet stil en alleen thuis zitten. Daarom zocht ik vrijwilligerswerk dat bij me paste. Ik stuitte via de Vrijwilligerscentrale Utrecht op Welzaam en ik voelde me direct op mijn gemak. Het werk paste bij me; ik zat hier meteen goed op mijn plek. Ik vind het team ontzettend leuk, iedereen is even gemotiveerd. Het was net alsof ik in een warm bad belandde en het voelt aan als één grote familie daar." Als communicatie en pr medewerker op kantoor bij Stichting Welzaam schreef Ellen onder andere blogs voor de website en krant en hield ze alle social media en de website up-to-date. Vanuit Welzaam kwam ze terecht bij Taal Doet Meer en werd daar vrijwillige taalcoach en voorlezer bij de Voorlees Express. "Ik geef taallessen aan mensen die beter Nederlands willen leren spreken, lezen en schrijven. Als de cursisten naar de inburgeringscursus moeten of een baan krijgen, stoppen de lessen. De lessen zijn laagdrempelig, leerzaam en gezellig. Daarom blijven mensen komen."
Voor de cursisten is Taal Doet Meer ook een manier om andere mensen te leren kennen. "Sommige immigranten, asielzoekers, vluchtelingen en expats raken geïsoleerd binnen hun leefomgeving. De mannen vinden een baan, leren daardoor snel Nederlands spreken en sluiten vriendschappen. De kinderen gaan naar school en leren daar onze taal, maar de echtgenoten en moeders zijn voornamelijk aan huis gebonden en durven daardoor minder snel sociale contacten aan te gaan. De taallessen zijn heel gezellig. We praten over grammatica, maar drinken ook samen koffie of thee en we praten over alles wat zij zoal meemaken en tegenkomen in hun dagelijks leven. Zo is het leerzaam én leuk." Mensen bij elkaar brengen is wat Ellen zo leuk vindt. Vanuit Taal Doet Meer is er afgelopen maand een Taalcafé Vleuten-De Meern geopend, waar zij zich naast het andere vrijwilligerswerk ook op richt. Het Taalcafé is gevestigd in het buurtcentrum De Weide Wereld, en is iedere donderdagochtend van 09:30 tot 11:30 uur open. "In het Taalcafé is iedereen welkom. Buurtbewoners die nieuwe contacten willen maken en tegelijkertijd anderen willen helpen integreren in onze samenleving, maar ook mensen die hun Nederlands willen oefenen, door een gesprek aan te gaan met buurtbewoners of samen een spelletje te spelen, zijn van harte welkom. Entree, koffie en thee zijn gratis! De sfeer is gemoedelijk en ongedwongen, zodat iedereen zich er meteen thuis voelt," vertelt ze. "Het werk is zo divers. Ik leer veel over verschillende culturen, de cultuurverschillen en we lachen er veel om met elkaar. De sfeer is zo goed tijdens de taallessen, dat er onder de leerlingen vriendschappen ontstaan. Het is mooi om daaraan bij te dragen."

Meer berichten