De deelnemende wandelaars werden begeleid door fysiotherapeuten en familieleden
De deelnemende wandelaars werden begeleid door fysiotherapeuten en familieleden (Foto: )

Looptherapie tegen etalagebenen

Nina Blanken

Julianaparkwandeling

Op zaterdagochtend 7 juli deden Gijs, Wil en Gerrit mee aan de eerste Julianaparkwandeling. Een wandeling van één kilometer voor mensen met etalagebenen. Het drietal en de 21 andere deelnemers werden vergezeld door fysiotherapeuten en familieleden. Degenen die onderweg teveel pijn in de benen kregen, konden even uitrusten op een bankje.

Regio - Etalagebenen, ofwel claudicatio intermittens, is een slagaderziekte in de benen. Door een vernauwing in de slagader, krijgen de spieren die je gebruikt tijdens het lopen te weinig zuurstof. Je kuiten verzuren en verkrampen. Sta je even stil of ga je zitten, dan verdwijnt de pijn. Maar loop je weer verder, dan komt de pijn terug.

Looptherapie

De ziekte komt vooral voor bij mensen boven de zestig; bij mensen die roken, te zwaar zijn, diabetes hebben, een te hoge bloeddruk of een te hoog cholesterol. Voor etalagebenen bestaat geen genezend medicijn, symptoom bestrijdende medicijnen wel. Maar volgens fysiotherapeuten Anne Marie Kuitert, Marinke van Rijn en Marjolein Daas is er niets gezonder en effectiever dan looptherapie.

Met z'n drieën hebben ze de wandeling in het Julianapark georganiseerd. Kuitert werkt in Zuilen, Van Rijn in Leidsche Rijn en Daas in Maarsen. In hun praktijk trainen mensen met etalagebenen vooral op de loopband. Met de wandeling willen ze de deelnemers laten ervaren hoe heerlijk het is om in een park of de natuur te lopen. En dat het fijn kan zijn om mensen te ontmoeten met hetzelfde probleem.

Gezonder leven

Gijs, Wil en Gerrit hebben alle drie last van etalagebenen. Toen ze begonnen met de looptherapie konden ze nog geen honderd meter lopen. Met de therapie verbeteren ze hun looptechniek en, omdat doorlopen de doorbloeding verbetert, leren ze om zo lang mogelijk door de pijn heen te lopen. Gerrit, een gezette man met een stoma, begon met één minuut en loopt nu, vijf maanden later, elf minuten. Dat lukt hem niet elke dag. Net als Gijs en Wil loopt hij de ene keer verder dan de andere keer.

Voetballen

Beide mannen zijn behandeld voor kanker. "Na 22 chemokuren kreeg ik het aan de benen," vertelt Gijs. "Ik kreeg een hartinfarct en lag anderhalf jaar op de bank. Drie maanden geleden stond ik op en begon ik aan looptherapie. Vier keer per week naar de fysio, drie keer per dag een stukje wandelen, twee keer per dag krachtoefeningen en elke dag veertig kilometer fietsen. Ik eet gezonder, rook en drink niet meer en ben twintig kilo afgevallen."

Zijn fysiotherapeut vertelt dat Gijs ontzettend gemotiveerd is: "Hij wil weer voetballen met zijn kleinkinderen." Met Gijs z'n benen gaat het goed vandaag. Met die van Wil en Gerrit iets minder. Drie jaar geleden heeft Wil een dotterbehandeling gehad. Anderhalf jaar later begon ze met looptherapie. "Het zit in mijn linkerbeen", zegt ze. Samen met Gerrit, twee fysiotherapeuten en enkele andere wandelaars loopt ze achteraan de groep. De ziekte maakt haar onzeker, als ze over straat loopt, als ze boodschappen doet. Het is frustrerend, helemaal in de stad, want "dan kijken mensen zo naar je".

Pauzeren

Na driehonderd meter pauzeren Wil en Gerrit even. Als ze verder wandelen vertelt Wil dat ze ook reuma en diabetes heeft. Zo'n vierhonderd meter voor de finish raakt ze buitenadem: "De pijn in mijn been begint op te spelen. Kijk maar, ik buig steeds verder voorover. Nee, stilstaan helpt niet, ik moet zitten." Uitgeput ploft ze op een bankje. Ze masseert haar linkerkuit en slaakt een zucht van verlichting. Het gaat weer.

Ik kreeg een hartinfarct en lag anderhalf jaar op de bank


Altijd blijven lopen

Bij de finish krijgen Gijs, Wil en Gerrit een houten Domtorentje met het logo ClaudicatioNet, een netwerk van fysiotherapeuten die mensen met etalagebenen behandelen. De sleutelhanger is bedoeld aan aanmoediging.

Met looptherapie bereik je het beste resultaat als je dagelijks traint. Bij voorkeur drie keer per dag. In het begin twee à drie keer per week met een fysiotherapeut en daarna steeds meer zelfstandig. Gijs kan na de wandeling in het Julianapark met zijn fysiotherapeut meerijden naar De Bilt. Wil wordt opgehaald. En Gerrit maakt een wandelafspraak met een wandelaar die hij vandaag heeft ontmoet. En de organisatoren zelf, die denken alweer na over wandelmaatjes, loopoefeningen en nieuwe wandelingen.

Meer berichten