Logo brugutrecht.nl


Foto:

Onthulling IK ZIT OP KUNST

Kinderkunstwerkplaats De Vrijstaat

Roberto Cancian

Afgelopen week was het moment dan eindelijk daar; de kleurrijke landmarks op het terrein van De Vrijstaat werden aan het publiek getoond. De landmarks zijn onderdeel van de crowdfunding IK ZIT OP KUNST, een campagne met als doel de realisatie van kleurrijke landmarks op het terrein van De Vrijstaat in Leidsche Rijn.

Leidsche Rijn - "Het eindresultaat is heel mooi geworden. Dit is echt een groot succes", vertelt Ynama Wigman namens aan. De Vrijstaat werd in 2008 opgericht onder de naam Via Vinex, met als doelstelling het ontwikkelen, initiëren, produceren en uitvoeren van projecten op het gebied van kunst en cultuur, die prikkelen tot deelname door een breed publiek. Sinds eind 2016 is Stichting De Vrijstaat de officiële naam.

Uitdagende plek

De stichting is diep geworteld in Leidsche Rijn, waar het sinds 2010 de monumentale boerderij Hofstede Ter Weide en expositieruimte het gebouw als basis kreeg vanuit de gemeente. De Vrijstaat is een uitdagende plek voor kinderen tussen 6 en 16 jaar. Een kunstlocatie die als doel heeft kinderen en jongeren op een toegankelijke en interactieve wijze in contact te brengen met kunst en professionele kunstenaars", vult Ynama Wigman aan.

Co-creatie

Het kunstwerk IK ZIT OP KUNST, dat vorige week zondag werd onthuld, is ontworpen door de kinderen van De Vrijstaat KunstAcademie in samenwerking met kunstenaar Eline Janssens. Het bestaat uit bankjes met keramische tegels en drie kleurrijke masten en banieren. "De kinderen en ik hebben samen voor zowel het ontwerp als de uitvoering gezorgd. Kunstenaar-collega's in de dop mag je toch wel zeggen na deze co-creatie", aldus een zeer tevreden Eline Janssens. De realisatie van het kunstwerk was mede mogelijk dankzij honderd betrokken donateurs en gulle bijdragen van het Prins Bernard Cultuurfonds en het Leidsche Rijn Centrum.

Buiten de lijnen

"De Vrijstaat stimuleert kinderen om buiten de lijnen te denken. Zo kunnen al die kleine kunstenaars de wereld een stukje leuker maken", geeft één van de donateurs onder een stralende zon aan. Naast dat iedereen voortaan van veraf kan zien wat de Kinderkunstwerkplaats in Leidsche Rijn allemaal realiseert, was er als feestelijke afsluiting van het seizoen ook het eindresultaat te zien van de samenwerking die de kinderen hadden met fotograaf Elsbeth Pijnappels. Zij leerde de kinderen hoe je een verhaal kunt vertellen met foto's en welke beeldende technieken daarvoor gebruikt kunnen worden.

De Vrijstaat stimuleert kinderen om buiten de lijnen te denken


Inspiratie

De hele omgeving van De Vrijstaat vormt de inspiratie voor hun verhalen. De feestelijke middag werd afgesloten met wat lekkers voor de kinderen en een muzikaal optreden van de band 'Wolvenplein'.
Dit was een onderdeel van Struinen in de Tuinen: een tuinfestival dat plaats vindt in en door alle Utrechtse wijken. "Een zeer geslaagde happening waarbij de kunstwerken er prachtig uit zien en het weer mee werkte om dat extra mooi te belichten", vond Ynama Wigman.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten