Foto:

Gildewandelingen

Architectuur

Op dinsdag 7 augustus kunt je met Gilderondleider Alfred Sturkenboom en/of Joke van den Boogaard een wandeling maken langs bijzondere gebouwen die ontworpen en gebouwd zijn in de eerste helft van de twintigste eeuw. De wandeling start om 14.00u en duurt anderhalf uur. Tijdens de wandeling ziet u bouwstijlen uit de eerste helft van de twintigste eeuw, waaronder de Amsterdamse School en de Art Nouveau/Jugendstil. Gebouwen die zijn ontworpen door Baanders, Rijksen , Rietveld en andere architecten.

Huisnummers vertellen

Op woensdag 8 augustus kunt u met Gilderondleider Aart de Veer een wandeling maken langs huizen met echt Utrechtse nummers. Een familie woont op nummer 362 bis B! Dat kan alleen in Utrecht en de rondleider vertelt u waarom. De wandeling start om 19.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. We lopen door enkele straten bij het oude Stadhuis en horen de geschiedenis van de Utrechts bis-nummering. Wanneer ontstond die en waarom? Wat zijn de regels van even-en-oneven en hoe gaat het op pleinen en langs kades? U hoort het allemaal en doet en passant nog wat kennis op over bouwstijlen in de mooiste Utrechtse winkelstraat.

Lunet I - Lunet IV

Deze forten zijn de naamgever van de wijk Lunetten en zijn onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een unieke verdedigingslinie. Gildegids Bert Groeneveld neemt u mee op donderdag 9 augustus van 10.30-12.30 uur. Hij start met een korte rondleiding op Lunet I. Onderweg naar Lunet IV ziet u veel militair erfgoed. Op Lunet I wordt de commandobunker van de Bescherming Bevolking uit de Koude Oorlogsperiode bezocht. Verder ziet u kazematten, restanten van loopgraven, een fortwachterswoning en zelfs onafgebouwde groepsschuilplaatsen.

Uniek Utrecht

Op vrijdag 10 augustus om 10.30 uur neemt gilderondleider Bart Seidel U graag anderhalf uur mee langs werven, werfkelders en consoles. Overal ter wereld zijn beroemde grachtensteden. Werven, werfkelders en consoles vind je alleen in Utrecht. Ben U benieuwd hoe ze zijn ontstaan? Ga dan mee op ontdekkingstocht! Tijdens de wandeling vertellen we over stadsrechten, handel, over stegen, hofjes en trappen: een leuke en leerzame wandeling!

Aanmelden kan via 030 234 3252 (tussen14.00 en 16.00 uur), via e-mail naar post@gildeutrecht.nl (met vermelding van uw telefoonnummer) of via de website: www.gildeutrecht.nl. Kosten: €6,- pp, €3,- voor kinderen jonger dan13 jaar of met een U-pas.

Meer berichten