Foto: Wout Nooitgedagt

Cubaanse sferen op het buitenpodium

Castellumverhalen

Ricciotti- Ricciottiando en Cuba

Het Ricciotti ensemble is een straatsymfonieorkest dat live symfonische muziek speelt op plekken waar die gewoonlijk niet klinkt, voor mensen die doorgaans niet in aanraking komen met een symfonieorkest. Het orkest, dat bestaat uit 42 jonge musici, speelt o.a. op straat, in het asielzoekerscentrum, verzorg- en verpleeghuizen en in de gevangenis.

De Meern - Op 12 augustus zet dit enthousiaste straatsymfonieorkest het publiek van Podium de Hoge Woerd in vuur en vlam met de mooiste Cubaanse muziek. Artistiek leider Leonard Evers: "We willen Nederland graag kennis laten maken met de Cubaanse muziek en cultuur. We spelen werk van hedendaagse Cubaanse componisten, klassieke Cubaanse muziek en pop- en jazzrepertoire. Ook is er een grote rol voor de Cubaanse muziek 'van de straat', zoals de son, conga, rumba en charanga en voor de salsa en hiphop van nu. Door deze muziek te spelen en de verhalen te vertellen, krijg je als publiek een breder inzicht in de culturele diversiteit van Cuba." De progressieve Cubaanse jazzpianist Ramón Valle begeleidt het Ricciotti deze tournee als solist.

Leonard Evers: "Ramon staat bekend om zijn expressieve, virtuoze stijl: jazz, klassieke en Cubaanse muziek smelt hij samen tot een heel nieuw genre. Hij heeft een prettige, energieke uitstraling op het podium. Hoe hij met het publiek en de andere musici communiceert is uniek!" Waarom het thema Cuba? Alexander Buskermolen, zakelijk leider. "Als Ricciotti zoeken we graag de schaduw van de maatschappelijke focus op. Op geopolitiek niveau wordt Cuba veelal uitgesloten van handel, met alle maatschappelijke gevolgen en armoede van dien. Cultureel gezien heeft het land een rijke geschiedenis, waarvan we in Nederland maar een fractie horen en zien. In het najaar gaan we zelf naar Cuba, voor een achtdaagse tournee vol muzikale en culturele uitwisseling. Cuba staat bekend staat om zijn straatmuzikanten, toch hoor je er weinig klassieke muziek buiten de concertzaal. Onder het motto 'klassiek de straat op', lijkt het ons leuk ook de Cubanen te verrassen met stijlen die zij normaal gesproken niet in het openbaar horen." Tot Castellum!

Meer berichten