De mast van de reclamezuil gaat functioneren als bijenhotel. Foto: Gemeente Utrecht.
De mast van de reclamezuil gaat functioneren als bijenhotel. Foto: Gemeente Utrecht. (Foto: Gemeente Utrecht)

Primeur: reclamezuil A2 wordt bijenhotel

Utrecht is de eerste stad die een volledig duurzame reclamemast krijgt waarbij de mast bovendien functioneert als bijenhotel. Eind vorig jaar heeft de gemeente Utrecht een aanbesteding gedaan voor een nieuwe reclamemast bij de A2.

Regio - De reclamemast krijgt een maximale hoogte van 30 meter en is volledig duurzaam. Zo is de mast gemaakt van hergebruikte materialen van oude masten. Het bovenste deel van de mast krijgt twee digitale reclameschermen van 9 bij 12 meter met led-verlichting, die zich qua lichtsterkte automatisch aanpast aan het omgevingslicht. 's Nachts is de verlichting tussen 01.00 uur en 05.00 uur altijd uit.
De mast zélf gaat functioneren als bijenhotel. De mast krijgt een honingraatstructuur van staal, gevuld met FSC-houten delen en nestkasten voor de bijen. Voeding krijgen de bijen via de bloemen in de berm, daartoe ingezaaid met speciaal samengesteld biologisch meerjarig bloemenzaad.
De gemeente Utrecht biedt met de komst van deze bijzondere mast en de inrichting van de berm een nestelplek voor wilde bijen, hommels en vlinders. Utrecht is de eerste stad in de wereld die een reclamemast krijgt die óók functioneert als bijenhotel. De mast wordt naast de A2 geplaatst, tegenover The Wall.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden