Foto:

Een praatje maken met straatmeubilair

Hans Peter van Rietschoten

Hallo lantaarnpaal Utrecht

Willekeurig in de stad dwalen. Wie wil het niet? Neerstrijken op dat aanlokkelijke terras en in de zon een verfrissend drankje bestellen om er intens van te genieten. Vanaf 12 augustus kan zomaar ronddwalen een doel op zich zijn. Her en der is straatmeubilair op zoek naar dolers. Op zoek om te communiceren met publiek dat even stilstaat bij deze doorgaans zo stille stadsbewoners.

Regio - De communicatie met lantaarnpalen, bankjes, kunstobjecten, elektriciteitskasten en dergelijke verloopt niet werkelijk face-to-face. Deze stadsbewoners zijn eenlingen, maar willen graag hun geheimen delen door een code prijs te geven, waarna een antwoord niet lang op zich zal laten wachten.

Tot leven gewekt

Eerder al werd straatmeubilair tot leven gewekt in meerdere Amerikaanse en Europese steden. In Tokyo was op 25 April 2015 een eendaagse pilot die resulteerde in een internationale reeks. In Utrecht wordt Hello Lamppost uitgesmeerd over een langere tijd en zal er in samenwerking met RAUM gestalte aan worden gegeven.

Met een smartphone krijg je toegang tot het binnenste van deze stugge types en is het mogelijk om hun diepste 'ik' te leren kennen. Met een simpel tekstbericht of een chatbericht via Facebook komen de verborgen verhalen van de stad aan het licht. De bovenste, in het algemeen zo ondoordringbare laag van de stad komt bloot te liggen en even hilarische als doodernstige onderwerpen worden onderwerp van gesprek.

Vraag het zelf

Wat houdt een lantaarnpaal zoal bezig? Heeft hij wel een plek gekregen die hij zelf ook zou hebben uitgekozen of is dat fietsenrek waarover hij zijn licht laat schijnen niet echt van het praterige soort? Vraag het zelf aan het fietsenrek! Misschien is het ook niet erg gelukkig en kiepert het nog het allerliefst zichzelf over het hekje van waar het uitzicht heeft over Utrechts werven en de gracht.

Leer hun diepste 'ik' kennen

'Hello Lamp Post' is als een digitaal stadsdagboek dat je met een andere kijk je omgeving laat beleven. 'Hello Lamp Post' is bij uitstek de gelegenheid om even te vertragen, om je los te maken uit de hectiek van de stad en je eigen soms zo gejaagde wereld. 'Hello Lamp Post' maakt het mogelijk de stad te ervaren als een menselijke speeltuin van gedeelde verhalen.

Tot 8 oktober 2018 roeren de objecten hun mond en kun je ze de vraag stellen die je al zolang hebt willen stellen. Kijk voor meer informatie op http://utrecht.hlp.city/nl.
WWW.REGIOLEIDSCHERIJN.NL
Op www.regioleidscherijn.nl vind je naast blogs van bewoners, ook nieuws uit Leidsche Rijn en Vleuten - De Meern.Meld je aan op de nieuwsbrief op www.regioleidscherijn.nl/nieuwsbrief om wekelijks nieuws en de uitagenda in je mailbox te ontvangen.

Meer berichten