Foto: Regio Leidsche Rijn

Beiaardier van De Zingende Toren

Wim Ruitenbeek

Regio Leidsche Rijn

"Ik vind het prachtig om met mijn muziek mensen te kunnen raken. Een traan of een lach, muziek kan je ontroeren of blij maken. Vanaf de toren kun je sfeer brengen aan de omgeving", zo vertelt Wim Ruitenbeek ons.

Leidsche Rijn - Beiaardier? "Ja, ik ben beiaardier. Ik bespeel een beiaard. Dat is een muziekinstrument van klokken, hangt meestal in een toren en kun je ook wel klokkenspel of carillon noemen. Ik ben al op mijn 14e begonnen met les bij Freek Bakker, de beiaardier van mijn woonplaats.
Ik vond vooral de klank van een beiaard erg mooi, het is ook een heel veelzijdig instrument waar je bijna alle muziek wel op kunt spelen. Daarna heb ik gestudeerd bij Arie Abbenes en Bernard Winsemius aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Dat is een conservatoriumopleiding met hoofdvak beiaard, in 2005 heb ik mijn masterdiploma behaald."

Zingende Toren? "Op de Cultuurcampus Vleuterweide staat een prachtig kunstwerk van Bernard Heesen. Tussen alle blauwe bollen hangen 50 klankschalen en 50 gestemde glazen klokken. Het is het enige glascarillon ter wereld, speciaal voor De Zingende Toren ontwikkeld. Sinds 2012 ben ik met veel plezier de vaste bespeler van dit instrument.
Een normaal carillon heeft bronzen klokken, dit instrument klinkt totaal anders. Ik hoor vaak dat mensen het zo vriendelijk of sprookjesachtig vinden klinken. Bij mooi weer kan het klavier naar buiten en kan iedereen mij zien en horen spelen. Het is altijd leuk om verzoekliedjes te kunnen spelen als er bijvoorbeeld kinderen komen kijken. Ik vind het ook leuk om de luisteraars tussendoor iets te kunnen vertellen over de toren of het bijzondere instrument. Meestal zit ik ergens boven in een toren en ziet niemand mij spelen. "

het is een veelzijdig instrument waar je bijna alle muziek wel op kunt spelen


Concert? "In de zomermaanden spelen we wekelijks op de toren. Meestal op woensdagmiddag, soms op zaterdag. We hebben binnenkort een speciale gastbeiaardier: Olesya Rostovskaya komt speciaal voor het glascarillon naar Nederland en geeft op zaterdag 25 augustus om 11 uur een uniek concert in drie delen. Eerst klinkt muziek van het historische glascarillon dat 300 jaar geleden in de tuin van het zomerverblijf van Peter de Grote klonk.
Daarna speelt Olesya haar eigen composities en mooie Russische melodieën en tenslotte een nieuwe compositie voor glascarillon en elektronica. We kunnen nog niet veel verklappen, maar Olesya werkt aan een uniek stuk voor onze toren!"

De concerten zijn rondom de toren gratis te beluisteren. Wim vertelde ons dat er op 25 augustus ook stoeltjes voor u zullen klaarstaan. Voor meer informatie kunt u een bezoek brengen aan www.dezingendetoren.nl of tijdens een bespeling beiaardier Wim Ruitenbeek aanspreken. U bent van harte welkom!

WWW.REGIOLEIDSCHERIJN.NL

Op www.regioleidscherijn.nl vind je naast blogs van bewoners, ook nieuws uit Leidsche Rijn en Vleuten - De Meern.

Meld je aan op de nieuwsbrief op www.regioleidscherijn.nl/nieuwsbrief om wekelijks nieuws en de uitagenda in je mailbox te ontvangen.

Meer berichten