Foto: Vrederick
Foto: Vrederick (Foto: Vrederick)

Showman's Fair zorgt voor spektakel

Roberto Cancian

Een wereldvreemde kermis

Vanaf aanstaande donderdag staat het Berlijnplein in Leidsche Rijn vier dagen lang in het teken van Showman's Fair. Op het intieme theaterfestival, van de bedenker van de Parade, vliegen korte spontane acts en experimenten in hoog tempo langs het publiek. "Vier dagen waarin veel moois wordt neergezet en waar de mensen zeker van zullen genieten", geeft Meike van Schijndel aan namens de organisatie van Showman's Fair.

Leidsche Rijn - Een wereldvreemde kermis met verschillende tenten dat continu door een vast theatergezelschap maar in een steeds wisselende programmering de mensen een heuse festivalsfeer laten beleven. "Wij gaan wederom experimenteren met nieuwe programma's en leuke ideeën", geeft Van Schijndel aan. Zelf is ze, naast het verzorgen van de PR-werkzaamheden, verantwoordelijk voor de programmering van het festival.
"Het concept is vergelijkbaar met de Parade. Met minimale middelen willen we iets groots neerzetten. Daarbij treden ook lokale artiesten op. Het Berlijnplein is een mooi plein waar we dit mogen doen. Er zijn weer nieuwe gebouwen bijgekomen maar ook veel nieuwe mensen. Door Terts Brinkhoff, hij is de oprichter van theaterfestival de Parade kunnen wij als Showman's Fair kermis, circus en diverse podiumkunsten bij elkaar brengen en combineren."

Doordat de voorstellingen kort zijn, kunnen bezoekers veel zien in relatief korte tijd. Op die manier ontstaat er snel een band tussen de artiesten en de bezoekers. "Op woensdag trekken wij in Leidsche Rijn al de wijk in en zijn we ook in Lombok en Oog in Al voor een 'Flying Festival'. Met de acteurs op de tractor laten we 'teasers' zien van maximaal een half uur, waarbij er ook hapjes, sapjes en tafels met informatie zijn. Zo werken we, met onder andere Hendrik Jan Stuntman, toe naar de officiële start op donderdag."
Bijzonder is dat studenten van de HKU in Utrecht ook optredens verzorgen. Zo zal het Collectief WZN (de dames en heren van de Week Zonder Naam) de tijd even stil laten staan. "Het publiek gaat per twee naar binnen en krijgt een intiem spel van acht spelers te zien", legt Meike van Schijndel uit.
"Daarnaast is er ook 'Veer', een beeldende voorstelling waarin gebruik wordt gemaakt van schaduwspel, een overhead projector en pop-up illustraties. Maar ook houden Stella en Luus als 'Doodle your Day' alle ballen in de lucht. Zij hebben de oplossing voor onhandige emoties, beginnende depressies en onbereikbare verlangens."
Kortom, de komende vier dagen komt u wellicht ogen en oren te kort om alles te aanschouwen. De entree is gratis, voorstellingen kosten een muntje à €3,- per stuk. Bovendien kan er iedere avond worden meegegeten aan de grote tafel voor €17,50 p.p. en op vrijdagavond is het Spektakeldiner der Componisten voor €25,- p.p. "Een mooie combinatie van muziekinstrumenten, eten en componisten onder leiding van Harry de Wit en Yorick Heerkens. Met het festival op het Berlijnplein bieden wij theater, dans, muziek en nog veel meer. Waar wij ons ook op verheugen is de Kerststal van De Vrijstaat. In de herberg worden, naast het eten en de muziek, verhalen verteld en zijn er echte dieren." Als klapstuk is er zaterdagavond ook een Late Night Burlesque Show."

Meer berichten