Foto: Henk RIenties

Volkstuinen nemen toe in populariteit

Roberto Cancian

'Het is heerlijk in deze groene oase'

Wie in Utrecht een volkstuin wil, moet geduld hebben. Er zijn namelijk wachtlijsten voor de plekken die voor een koele en groene oase in de stad zorgen. De zestien Utrechtse volkstuinverenigingen tellen tussen de 31 en 183 tuinen per locatie. "Het is heerlijk buiten. Je hoort vogels, kunt lezen en er is altijd wel iets te doen in de tuin. Achter de geraniums zitten, is echt niet nodig", zegt Henk Rienties (70) met een glimlach.

Regio - In totaal zijn er 1.588 volkstuinen bij de verenigingen in Utrecht. Tuinders verbouwen er groenten of leggen een siertuin aan, waarmee de tuinen een enorme diversiteit kennen aan planten én dieren. Henk Rienties, inmiddels vier jaar voorzitter van De Driehoek, groeide er mee op. "Ik ben er vijftig jaar terug mee begonnen in Vleuten. Destijds studeerde ik in Utrecht, waar ik nu nog steeds woon. Mijn vader was een tuinder in Zwolle, de plaats waar ik als kind opgroeide. Van hem heb ik de liefde geleerd voor de tuin. Vroeger was het vooral een mannenhobby, geleidelijk aan worden we 'overvleugeld' door vrouwen", zegt hij. Het heeft deels te maken met het karakter van de volkstuinen wat in de loop der jaren is veranderd. "Vroeger waren het Nutstuinen waar vooral groenten werden verbouwd. Nu is het veel meer dan dat, bloemen, fruit maar ook een mooi gazon." Er ligt een groter accent op recreatie. Dat is ook bij De Driehoek waar Henk Rienties al vijftien jaar zijn volkstuin heeft. "De Driehoek is een gemengde tuin, ik ben hier zeker 24 uur in de week bezig met de kas waar ik onder andere komkommers en tomaten heb, maar ook om het gazon en de groente bij te houden. Van huis uit ben ik gewend dat er slakken of wormen in groente kunnen zitten, de nieuwe generatie moet daar soms nog aan wennen. Het bewustzijn wordt groter, de principes van natuurlijk tuinieren en de ecologische gedachte zie je terug bij de tuinders." Dat er een wachtlijst is, verbaast Rienties niet. "Vijftien jaar terug werden wij bedreigd door de hoogconjunctuur en zouden er woningen komen. Een aantal van de volkstuinen zijn gevrijwaard of hebben een bestemming, mede door de 'groene' gemeenteraden Ook speelt mee dat er anders een gebrek aan groen zou ontstaan. Wij hebben nu een contract voor tien jaar met de gemeente, daar zijn we blij mee."

De gemeente is ook tevreden over de ontwikkelingen van de volkstuinen. "Volkstuinen en de open toegankelijke volkstuinparken dragen bij aan verschillende doeleinden van Utrecht", geeft Maik Schulz als Beleidsadviseur Integraal Accommodatiebeleid namens de gemeente Utrecht aan. "Te denken valt aan sociaal, educatief, lokale voedselproductie, ontmoeting en het culturele aspect. Volkstuinen maken deel uit van de groenstructuur van de stad. Groene longen en oases zijn ideaal tegen onder andere de hittestress." Het houden van een volkstuin is in Utrecht gestoeld op een lange traditie. De Driehoek is ruim honderd jaar geleden opgericht. Gestaag is het aantal toegenomen tot de bloeiende volkstuinen van nu.

Meer berichten