Foto:

Hoe GEI de straten schoner maakt

Hans Peter van Rietschoten

Gewenst Eigen Initiatief

Haar inzet is tomeloos, haar energie schijnbaar onuitputtelijk. Meermaals weet Dineke Oudijk (1968) de aandacht op zich gevestigd te krijgen als ze weer met een club enthousiastelingen de wijk in gaat om 'met een glimlach' het zwerfafval te lijf te gaan.

Leidsche Rijn - Het gaat Dineke niet om de persoonlijke aandacht, maar waar ze graag aandacht op wil vestigen is de bewustwording van het achteloos wegwerpen van afval. Dit terwijl er op loopafstand meestal wel een prullenbak voorhanden is. Als een van de eerste bewoners van Parkwijk heeft Dineke Leidsche Rijn om zich heen zien ontstaan en is ze eraan verknocht geraakt. Ze ruilde destijds haar huurwoning in Amersfoort in voor een koopappartement, dat nu op een steenworp afstand van Leidsche Rijn Centrum ligt. Hier is het ook waar geregeld haar aandacht op is gericht, hoewel het werkgebied van 'haar' Gewenst Eigen Initiatief (GEI) zich veel verder uitstrekt.

Op het Berlijnplein is de bioscoop een trouwe partner van haar, maar ook op stadsboerderij RoodNoot, waarvandaan ze geregeld haar actie start en waar de 'oogst' na weer een opruimactie met trots wordt overgedragen aan de gemeente, kan ze rekenen. In de gemeente heeft Dineke een goede partner gevonden. Onlangs nog werd ze verrast met een stapel nieuwe, fluorescerend gele hesjes die de opruimers herkenbaar maakt als deelnemer van Gewenst Eigen Initiatief. Ook stevige handschoenen en 'vuilknijpers' stelt de gemeente ter beschikking.

Hoewel ze Bouwkunde studeerde, ze verwierf zich de titel 'ingenieur', bleek haar organisatietalent haar carrière nog het meest op weg te hebben geholpen. Eerder al werkte ze als gemeenteambtenaar en inmiddels is ze werkzaam bij Prorail. Haar komst naar Leidsche Rijn meer dan vijftien jaar geleden is in haar beleving zo'n beetje het mooiste wat haar overkomen kon. Zeker nu met Leidsche Rijn Centrum onder handbereik is Dineke ervan overtuigd op haar plaats te zijn. Net als met de ondernemers van winkelcentrum Parkwijk wil ze met de ondernemers van Leidsche Rijn Centrum een goede verstandhouding krijgen, hetgeen natuurlijk een win-win situatie oplevert. Een schoon en opgeruimd winkelgebied nodigt uit tot schoonhouden. Een enkele keer komt maar een handjevol helpers opdraven, maar daarover treurt Dineke niet. "Als we met vijf mensen aan het werk gaan, doen we wel vijf keer zoveel als wanneer ik alleen op pad zou zijn" laat ze weten.

Met hetzelfde enthousiasme als waar ze haar werk mee doet, voor Prorail, en natuurlijk voor Gewenst Eigen Initiatief, zingt ze haar deuntje mee in 'Het Leidsche Rijn Koor', dat een aantal maal per jaar optredens verzorgt. Dat Dineke veelzijdig is valt dus gerust te stellen en met haar talent om mensen met elkaar te verbinden draagt ze als geen ander het motto uit van 20 jaar Leidsche Rijn: Nieuwe Buren. "Leidsche Rijn schoon. Met een glimlach". Die glimlach heeft ze zeker. Van oor tot oor!

Meer berichten