Foto: Harry Donker
Foto: Harry Donker (Foto: Harry Donker)

'Iedereen heeft zijn eigen verhaal'

Roberto Cancian

Mrs. Netherlands Universe 2018

Ze wil een voorbeeld zijn voor anderen en vrouwen stimuleren stappen te nemen in het dagelijkse leven. De 37-jarige Ayse Top werd in juni gekozen tot Mrs. Netherlands Universe 2018, in december van dit jaar vertegenwoordigt zij ons land tijdens de internationale verkiezing in de Filippijnen. "Ik heb meegedaan aan de verkiezing vanwege het doel dat eraan verbonden was: 'Stop Domestic Violence Aganst Women'."

Vleuten - Ayse Top, woonachtig in Nieuwegein en veelal werkzaam in Vleuten en Vleuterweide, wil een steun en toeverlaat zijn voor vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. "De aandacht die ik krijg door deze verkiezing is mooi. Het is geen vleeskeuring, maar een mooie gelegenheid om te laten zien waartoe vrouwen in staat zijn. Vrouwen die geweld accepteren omdat ze te afhankelijk zijn geworden van anderen is een doelgroep waar ik me voor inzet."
Ayse Top, in het dagelijkse leven werkzaam als wimperstyliste, geeft ook cursussen die vrouwen kansen moeten bieden in hun leven. De kans die zij krijgt wil ze ook voor anderen realistisch laten worden. "Ik heb in mijn praktijk veel verhalen gehoord van vrouwen die te maken hebben met geweld in hun thuissituatie. Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Ik wil zowel een sterke moeder voor mijn drie kinderen zijn als er voor een ander zijn. Een vrouw die financieel niet afhankelijk is van haar man, zal huiselijk geweld minder snel accepteren."
Zelf heeft ze ook één en ander meegemaakt maar niet op dat gebied, zegt ze direct wanneer het onderwerp ter sprake komt. "Ik ben wel eens naïef geweest op zakelijk gebied, maar heb gewoon huisje, boompje, beestje", zegt ze met een glimlach. Ze kijkt ernaar uit om in december Nederland te vertegenwoordigen. "Er staat ons daar een heel programma te wachten, naast dat we al twee dagen aan het reizen zijn inclusief een overstap. Wij moeten zelf een persconferentie beleggen en daar Hollandse producten laten zien en aanprijzen. Dus wanneer bedrijven interesse hebben, dan mogen ze bij me aankloppen", zegt de vrouw met het zakelijke instinct. "Het gaat tijdens de verkiezing niet alleen om beauty. Juist zakelijke competenties, creativiteit en intelligentie zijn belangrijke pijlers tijdens de verkiezing."
Thema's waar Ayse Top zeker voor staat. Tijdens de verkiezing, een missverkiezing voor moeders, ontwierp ze zelf haar jurk. "Een handgemaakte jurk, geïnspireerd op de stijl van koningin Maxima. Een vrouw die zich sterk maakt voor vrouwenrechten. Ik ben trots op mijn land en wil dat daar ook overbrengen. Daarnaast wil ik me inzetten voor hen waar het allemaal minder goed geregeld is. Het kroontje dat je krijgt als Mrs. Netherlands Universe 2018 is grappig en natuurlijk wil ik winnen op de Filippijnen, waar 84 landen vertegenwoordigd zijn. Maar de vleugels van mijn jurk staan voor waar het om gaat. Vrijheid en vrouwenrechten. Ik ben ervan overtuigd dat ik hiervoor een zeer geschikte Nederlandse vertegenwoordigster ben", zegt ze resoluut.

Meer berichten