Links staat Christiaan en rechts Ahma leren veel van elkaars cultuur.  Foto: Roberto Cancian
Links staat Christiaan en rechts Ahma leren veel van elkaars cultuur. Foto: Roberto Cancian (Foto: Roberto Cancian)

Takecarebnb zorgt voor koppeling

Roberto Cancian

Vluchtelingen en gastgezinnen

Thuis terwijl je wacht op een huis. Dat is het motto van Takecarebnb. De organisatie die gevestigd is in Amsterdam, koppelt door heel het land vluchtelingen en gastgezinnen voor een periode van drie maanden aan elkaar. Zo ook de 37-jarige Ahmad uit het Syrische Damascus die in zijn geboorteland gediplomeerd advocaat was. ""Ik ben opgenomen door de Nederlandse maatschappij", zegt Ahmad in een eerste reactie.

Regio - Stichting Takecarebnb brengt statushouders in contact met gastgezinnen die hun huis drie maanden openstellen voor een vluchteling. "Het gaat om statushouders die in asielzoekerscentra wachten tot zij een huis toegewezen krijgen. Terwijl zij wachten op een huis kunnen zij logeren bij een gastgezin in de regio waar zij uiteindelijk zullen gaan wonen", geeft een medewerkster aan. Sinds de oprichting in 2015 hebben meer dan 160 statushouders kunnen logeren bij een gezin in Nederland. Door te logeren kunnen zij een lokaal netwerk opbouwen en oefenen met Nederlands spreken.

Ahmad heeft een brede interesse, over de reden van zijn komst naar Nederland praat hij liever niet. Hij wil een politieke kwestie voorkomen. Hij richt zich liever op wat hij kan en wil doen. "Ik ben geïnteresseerd in andere culturen. Als vrijwillige tolk en jurist help ik graag andere mensen." Dat hij zowel de Arabische, Engelse, Franse en Duitse taal spreekt en ook het Nederlands snel op pakt, werkt in zijn voordeel. Dat geeft de 42-jarige Christiaan ook aan. Hij zette, samen met zijn 44-jarige echtgenote de deur open voor Ahmad. "Wij waren een aantal jaren terug in Zuid-Amerika en hebben toen zelf ervaren dat je een land van binnenuit kunt leren kennen door bij iemand van daar in huis te wonen. Het AZC is overigens net een soort gevangenis, daar wil je niet zitten", zegt Christiaan. Toch komt hij, nu Ahmad bijna twee maanden bij hem thuis is, er achter dat het wel aanpassingsvermogen vergt. "Het is een verrijking van je leven. Je leert veel van een andere cultuur maar je levert ook je privacy in." Ahmad hoort het aan en knikt. "Ik heb ook vrienden in de buurt maar ook in Amsterdam waar ik eerder al verbleef. In de avond ga ik vaak daarheen zodat Christiaan en zijn vrouw ook de ruimte voor zichzelf hebben.


Waar Christiaan als docent scheikunde werkzaam is, wacht Ahmad op de mogelijkheid om zijn specialiteit uit te mogen oefenen. "Ander werk is ook prima maar mijn eerste prioriteit is een huis. Of dat in Utrecht of in Groningen is, dat maakt niet uit. Dan kan mijn vrouw ook overkomen en kunnen wij een leven hier opbouwen." Dat ik ooit terug keer naar Syrië is uitgesloten. Zowel voor het gastgezin als de gast is het logeren een bijzondere en verrijkende ervaring. Op dit moment is Takecarebnb hard op zoek naar meer gastgezinnen in de regio Utrecht. Als gastgezin geef je de gast een warm welkom en een positieve start in Nederland. Meer info: www.takecarebnb.org.

Meer berichten
Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden