Foto: Richard Bosman (06) 28258400

Geslaagde G - Challenge bij VSC

Roberto Cancian

Toernooi sportief verlopen

Afgelopen zaterdag werd op de velden van het Utrechtse VSC alweer de tiende editie georganiseerd van het G-Challenge voetbaltoernooi. Een toernooi waar jongeren en volwassenen met een verstandelijke of lichamelijke beperking sporten om de felbegeerde bekers. Op het sportpark aan de Koningsweg gaf Jean-Paul de Jong, tot voor kort de hoofdtrainer van FC Utrecht, het startsein voor de sportieve dag. De 47-jarige De Jong, die vanuit zijn stichting Klein Galgenwaard sport voor iedereen mogelijk wil maken, verzorgde de warming-up. Na de nodige aanwijzingen, waarop de spelers diverse kniebuigingen maakten en de heupen los gooiden , nam hij nog een keer de microfoon. "Ik wens jullie een hele fijne dag, dat het ook maar een sportieve dag mag worden."

Piet de Jong , die al ruim 25 jaar het G-team van VSC begeleid, is één van de grondleggers van het toernooi. "De organisatie van deze dag begint al in het voorjaar. Samen met Henk Jan Vos van DVSU en Stichting Klein Galgenwaard zijn wij ooit gestart. Vele vrijwilligers, waaronder ook Marijke Swank van Desto, beleven hier veel plezier aan. Als ik iedereen moet opnoemen kom ik tijd te kort maar dat is ook de kracht van dit toernooi waar 280 voetballers van jong tot oud aan deel hebben genomen. De 22 MBO studenten hebben allemaal een team begeleid, fantastisch." De 66-jarige De Jong roemt ook de inzet van Jean-Paul de Jong. "Hij heeft een moeilijk tijd achter de rug na zijn vertrek bij FC Utrecht maar is toch maar mooi gekomen. Dat typeert hem. Hij opent deuren naar sponsoren maar heeft vooral een groot gevoel bij de doelgroep, net als zijn vrouw." Dat typeert ook zijn stichting die, opgericht in 2004, door sport achtergestelde groepen betrokken wil houden bij de maatschappij. "Wij proberen de deelnemers aan de sportactiviteiten weer maatschappelijk perspectief te geven."


Winnaars

Uiteindelijk stonden er alleen maar winnaars op het veld, het gelijke spel bij de wedstrijd tussen de Old Stars van FC Utrecht en het G-Team kon daar geen verandering in brengen. Het duel werd door het gemengde G-team na een 4-1 achterstand gelijk getrokken tot 4-4 waardoor een ieder met een glimlach of zelfs met een gebalde vuist van blijdschap het veld af liep. "Wij blijven nog steeds de drive houden om door te gaan", geeft Piet de Jong aan. Hij werkte ruim dertig jaar bij het UWV als werkleider bij de Sociale Werkplaats. "op mijn afdeling wilden ze voetballen. Eerst was dat zaalvoetbal maar toen dat te duur werd, zijn we bij VSC terecht gekomen. Voordat Jean-Paul de Jong trainer werd, hadden wij al contact en met de clubs onderling is dat er ook. Wij krijgen ondersteuning van onder meer het Fonds Gehandicaptensport, de Dirk Kuyt Foundation en de gemeente maar daarnaast nemen veel organisaties ons veel werk uit handen." Dat doet even later ook Boerenkapel 'De Brulkrikkers' die vrolijke noten in de rondte strooit. "Kijk iedereen eens genieten, daar doen we het voor."

Meer berichten