De woning is gebouwd met eerlijke materialen.
De woning is gebouwd met eerlijke materialen. (Foto: Roberto Cancian)

Blikvangers in Leidsche Rijn

Wonen in een kubuswoning

Roberto Cancian

Wanneer je de wijk Leidsche Rijn in komt, dan vallen al snel de Kubuswoningen op. Tot 2025 worden in de wijken Leidsche Rijn en Vleuten – De Meern 33.000 woningen gebouwd waar ongeveer 100.000 mensen komen wonen. Daarnaast werken er uiteindelijk circa 40.000 mensen in de desbetreffende wijken. Grote aantallen maar wanneer je de kubuswoningen ziet, dan daalt de rust al snel weer over je heen.

Leidsche Rijn - "Een vrijstaand, opgebouwd met I-liggers en plaatmateriaal waarvan de holle ruimten zijn geïsoleerd", geeft bewoner Aart Trappenburg aan wanneer hij een rondleiding geeft in zijn huis dat aan de buitenzijde is afgewerkt met liefst 4.000 natuurrode dakpannen. Samen met zijn vrouw Margreet Baas, actief als beeldend kunstenaar, betrok hij in april van dit jaar de kubuswoning die ze helemaal zelf hebben gebouwd. Trappenburg, die als bouwkundige bij het architectenbureau van de gemeente Utrecht en als zelfstandige bij ARCUS werkte, was betrokken bij de bouw van meer dan duizend woningen. Nu wilde hij zijn eigen huis bouwen.

"Wij hebben vroeger in Overvecht en Tuinwijk gewoond en daarna ruim twintig jaar in Voordorp. Vanaf 2011 woonden wij in een atelierwoning in de Kersenboomgaard in Leidsche Rijn. Toen dit project hier startte, wilden wij daarop graag anticiperen. De voorgeschreven kubusvorm voorkomt dat er een rommelige wijk ontstaat. Wij genieten echt van de vrijheid hier", geeft de 67-jarige Aart Trappenburg aan. Met zijn bouwkundig advies en tekenbureau is hij nog graag bezig. Datzelfde geldt voor de eveneens 67-jarige Margreet Baas, die als beeldend kunstenaar nog volop bezig is.

"Er zit een totaalplan achter alles wat in Leidsche Rijn gebeurt, dat spreekt ons aan." Datzelfde geldt voor het bouwwerk dat zij zelf bedachten maar ook realiseerden. "Het is ambachtelijk gebouwd, met eerlijke materialen. Veel is met de hand gemaakt. De dakpannen houden de regen tegen, kunnen niet scheuren en blijven schoon. De wanden en het dak zijn gevuld met in totaal 3500kg cellulose, oud papier dat er is ingeblazen. Het isoleert net zo goed als glaswol", legt Aart Trappenburg uit.

Ze hebben gekozen voor een warmtepomp die warmte uit de bodem haalt. "Op drie punten rondom het huis gaan de leidingen veertig meter de grond in. Het circuleren water in de leidingen komt met een temperatuur van circa 12 graden naar boven De Warmtepomp die je kunt zien als een omgekeerde koelkast, verwarmt het water voor de boiler en de vloerverwarming. Het systeem kan eenvoudig koelen. Toen het in de zomer 37 graden was, hadden wij hier een aangename temperatuur. Honderd liter water blijft continu circuleren. De aanschaf is duur maar het gebruik is voordelig."

Het is ambachtelijk gebouwd, met eerlijke materialen


Het tweetal vertelt het rustig maar is nog volop bezig. De tuin is klaar maar aan het dakterras en de berging wordt nog hard gewerkt. "Het is één groot kunstwerk maar dat is wat het zo leuk maakt. Het geeft energie. Door het zelf te ontwerpen hebben wij het duurzaam kunnen bouwen. Dat zorgt voor dubbele energie."

Meer berichten