Fotograaf: Björn Zillen
Fotograaf: Björn Zillen (Foto: Björn Zillen)

Vocal Arts Academy bestaat vijf jaar

Varja Dijksterhuis

'Iedereen is welkom'

Zangschool Vocal Arts Academy viert dit jaar haar vijfjarig bestaan. Hoe de school voorzichtig begon met slechts vijf leerlingen, lopen er nu ruim 130 zangers en zangeressen rond. De zangschool hanteert geen niveau- of leeftijdsgrens, vertelt oprichtster Desiree Coumans: "Of je nou alleen onder de douche zingt, of een serieuze zangcarrière overweegt; iedereen is welkom op de Vocal Arts Academy."

Leidsche Rijn - Op de Vocal Arts Academy loopt iedereen door elkaar heen, qua leeftijd en niveau. De zanglessen zijn daarom op maat gemaakt. "Sommigen willen graag privéles, anderen geven voorkeur aan zingen in groepen. Zo hebben we popkoren die verschillende historische artiesten nazingen, zoals Queen of Michael Jackson. Ook hebben we een talentenklas, waar leerlingen met een hoog zangtalent voor worden gevraagd. Zo kunnen zij ook les krijgen op hun eigen niveau, om te kunnen groeien. Zij krijgen veelal les van gastdocenten uit de praktijk."

Veel activiteiten

Naast de reguliere lessen biedt de zangschool veel activiteiten aan die op de praktijk gericht zijn. Coumans: "Behalve techniek en tekstbeleving richten we ons op hun performance, het spelen samen met een band en samenzang. Leerlingen krijgen niet alleen les, maar ze werken ook ergens naar toe. Ze geven bijvoorbeeld een écht concert in muziekpodium Azotod, en ze nemen liedjes op in de studio. Zo worden hun zangkunsten in de praktijk gebracht. Bovendien is het ontzettend gaaf."

Haar lust en leven

Muziek is Coumans haar lust en haar leven. "Zingen deed ik al voor ik kon praten", vertelt ze. Op vijftienjarige leeftijd bracht Coumans haar eerste album uit met zelfgeschreven liedjes en daarna trad ze op met verschillende bands. Vervolgens studeerde ze zang, jazz en pop aan het conservatorium in Utrecht, en deed ze ontzettend veel in de muziekwereld. Van achtergrondzangeres bij Tim Akkerman tot het schrijven van liedjes voor musicals.

Zangschool

Coumans had genoeg leuke dingen om handen, maar toch bleef het idee van een eigen zangschool door haar hoofd spoken. "Tien jaar geleden begon ik met zangles geven. Dat begon toen al toen ik nog studeerde. De lessen gaf ik gewoon bij mijn ouders op zolder, want ik woonde toen nog thuis. Al snel ging ik ook lesgeven op muziekscholen, en ik haalde ontzettend veel energie uit het lesgeven. Niet alleen leren zij van mij, ik leer net zoveel van hen. Dat vind ik er zo geweldig aan," vertelt Coumans enthousiast. "Toen kreeg ik samen met Siebe Palmen het idee om zelf een zangschool op te richten. In een jaar tijd werkten we een plan uit, en eigenlijk verliep alles heel soepel."

'Zingen deed ik al voor ik kon praten'


Niet vanzelfsprekend

Dat het zo goed zou verlopen, was niet vanzelfsprekend. De tijd dat Coumans de deuren van haar muziekschool opende, was er namelijk sprake van kredietcrisis. "Kunst en cultuur zien mensen vaak als een soort extraatje, dus als er weinig geld in het laatje zit, geven mensen dat minder snel uit aan kunst en cultuur. Het was dus maar de vraag of mensen wel geld wilden uitgeven aan zanglessen. Heel spannend hoe dat uit zou pakken, maar gelukkig hebben we van die crisis niet veel gemerkt. Het leuke is ook dat leerlingen die bij ons begonnen, nog steeds bij ons zingen. Mensen komen ieder jaar weer terug."

'De lessen gaf ik gewoon bij mijn ouders op zolder, want ik woonde toen nog thuis'

Liveoptreden

Ben jij ook benieuwd naar de Vocal Arts Academy? Coumans nodigt iedereen uit om te komen swingen bij het liveoptreden van leerlingen en oud-leerlingen van de Vocal Arts Academy, onder het genot van een hapje en een drankje. De open dag is op 30 september van 15:00 tot 18:00, aan de Rijksstraatweg 32D in Leidsche Rijn. Meer informatie: 06 45645574

Meer lezen over Vocal Arts Academy? Kijk dan op de website: www.vocalartsacademy.nl


WWW.REGIOLEIDSCHERIJN.NL

Op www.regioleidscherijn.nl vind je naast blogs van bewoners, ook nieuws uit Leidsche Rijn en Vleuten - De Meern.Meld je aan op de nieuwsbrief op www.regioleidscherijn.nl/nieuwsbrief om wekelijks nieuws en de uitagenda in je mailbox te ontvangen.

Meer berichten