Het enthousiaste team achter Mooi4Nix.
Het enthousiaste team achter Mooi4Nix. (Foto: Roberto Cancian)

'Mensen zijn vaak blij verrast'

Roberto Cancian

Weggeefwinkel Vleuten

Heb jij iets leuk, moois of waardevols of gewoon zin om iets weg te geven, dan ben je bij 'Mooi4Nix' op de goede plek. Iets meenemen zonder te betalen kan ook, wel vinden de vrijwilligers van 'Mooi4Nix' het dan leuk dat je dan je weer iets terug legt waar een ander plezier van heeft.

Vleuten - In Buurtcentrum 'Weide Wereld' in Vleuten is De Weggeefwinkel ieder vrijdag geopend van 13.00 uur tot 16.00 uur. "Het zijn gratis cadeautjes, maar ook doen we aan consuminderen", legt Ans Klunder uit. In maart 2017 opende zij de Weggeefwinkel, een plek waar mensen binnen komen lopen voor een praatje of een bakje koffie, maar tegelijkertijd kunnen kijken of er nog iets leuks voor hen bij ligt. "Wij willen het sociale aspect in de wijk vergroten en daarnaast een bijdrage leveren om spullen goed te gebruiken", vervolgt Ans. Samen met Rita, Ada, Annemarie, Pieternel, Tiny en een tweede Annemarie beheren zij de Weggeefwinkel.

Huisregels
"Wij zorgen dat er iedere vrijdag drie of vier mensen zijn. Artikelen die we innemen moeten namelijk wel aan de huisregels voldoen. Wij nemen niet alles aan." Dat bevestigt Ada; "Vieze spullen, ondergoed of kapotte spullen nemen we niet aan. Leuk wanneer iemand een oude typemachine of een gebruikte frituurpan brengt, maar wij willen andere mensen niet met spullen de deur uit laten lopen die het niet doen of vies zijn." De dames, allemaal afkomstig uit Vleuten, zien vooral dat er veel kleding en boeken worden gebracht. "Mensen zijn vaak blij verrast met de spullen die we hier weggeven. Wij doneren ook weer aan goede doelen wanneer we bijvoorbeeld heel veel kleding krijgen", vertelt de 59-jarige Ans. In Rivierenwijk deed ze ervaring op bij Oscars Weggeefwinkel.

Veel vrijwilligerswerk
"Waarom zet ik niet zo iets op in mijn eigen wijk, dacht ik. Na contact met de sociaal makelaar van Me'kaar ben ik gaan kijken wie mee wilden doen. Ik zit in het Popkoor en hier en daar waren meer enthousiaste dames. Zij kenden weer anderen van de gym waar ze ook kwamen en zo ontstond een leuke groep. Wij wisselen elkaar af," Ans Klunder doet veel vrijwilligerswerk. "Ik heb gewerkt als verpleegkundige in het Diakonessenhuis en ben daarna, na rugproblemen, in de administratieve sector werkzaam geweest. Ik ben een bezige bij en wil graag van alles ondernemen om iets van het leven te maken", zegt Ans . De samenwerking geeft haar, net als de andere dames continu energie. Dit verbindt mensen. Vanuit de buurt mogen er nog best meer mensen ons bezoeken, maar wanneer je ziet dat mensen uit Nieuwegein, IJsselstein en Maarssen ons weten te vinden dan dat is ook wel mooi." Dan komt Nour binnen. Het meisje, dat in groep 7 van de basisschool zit, is nog niet zo heel lang in Nederland maar spreekt de taal vloeiend. "Willen jullie kinderpostzegels kopen?", vraagt ze. Daar maken we uiteraard graag even tijd voor vrij. Loop op vrijdagmiddag ook eens binnen bij 'Mooi4Nix'. De Weggeefwinkel is te vinden in Buurtcentrum 'Weide Wereld' aan de Teunisbloemlaan 50. De banners wijzen je de weg.

Meer berichten