Alhambra Revisited neemt u mee op een virtuele reis naar het Moorse kasteel Alhambra.
Alhambra Revisited neemt u mee op een virtuele reis naar het Moorse kasteel Alhambra. (Foto: )

Alhambra Revisited – magisch bezoek in verhalen en muziek

Castellumverhalen

Op vrijdagavond 5 oktober kun je in Podium Hoge Woerd een virtuele reis maken naar het Alhambra, het sprookjesachtige Moorse kasteel in de Spaanse stad Granada. Met beelden, muziek en verhalen nemen de Utrechtse verteller Gottfrid van Eck en zijn muzikanten je mee op avontuur.

Het begon voor Van Eck allemaal in 2013 met een zomervakantie naar Zuid-Spanje en een toeristische trip naar Alhambra, de wereldberoemde paleisstad. 'Een magische ervaring', zegt hij terugblikkend. 'Je komt in een vreemde, maar wonderschone wereld terecht.

Ik was als kind al dol op kastelen en heb er zeer vele in heel Europa bezocht, maar Alhambra was totaal anders dan alles wat ik daarvoor had gezien. Niet zozeer indrukwekkend door haar formaat of locatie, maar vooral vanwege haar schoonheid en verfijning.'

Oude verhalen

'In de museumwinkel kocht ik twee boeken. Eentje met mooie foto's en een duik in de historie. En een andere met oude volksverhalen die tot mijn verbeelding spraken. Die gaven me een fantasievolle blik op de multi-etnische samenleving van toen, waarin moslims, joden en christenen samenleefden. Ik ontdekte dat die Andalusische tijd niet zoveel verschilt van de onze', aldus Van Eck. 'Er waren spanningen, maar ook volop mogelijkheden. Daarom ben ik met die verhalen aan de slag gegaan om er een voorstelling van te maken.'

Muzikale smeltkroes

Muziek speelt daarin een belangrijke rol. Het is een smeltkroes van stijlen: Arabo-Andalusische muziek, Sefardisch-joodse muziek en andere oriëntaalse tradities. In de Arabisch-Israëlische ud-speler Haytham Safia – woonachtig in Leidsche Rijn – vond Van Eck een virtuoze, muzikale partner.

Maar ook in de joodse zangeres Rolinha Kross en de veelzijdige violiste Monique Lansdorp die jarenlang in de band van Boudewijn de Groot speelde. Hun bijzondere muziek betovert je en neemt je moeiteloos mee naar het zonnige Andalusië van weleer.

De muzikale theatervoorstelling Alhambra Revisited vindt plaats op vrijdag 5 oktober om 20.00 uur in Podium Hoge Woerd. Kijk voor meer informatie en toegangskaartjes op de website van Podium Hoge Woerd: www.podiumhogewoerd.nl.

Meer berichten