Foto: foto-N-zo
Foto: foto-N-zo (Foto: foto-N-zo)

'We willen mensen verbinden'

Project Veldhuizen-De Balije

Ingezonden artikel

Hoe trek je een bredere doelgroep naar het buurtcentrum en vergroot je de sociale cohesie binnen in een wijk? Bauke Spijkerman (sociaal makelaar bij Welzaam) en Frouke Ringenoldus (vakfotograaf bij foto-N-zo) bedachten het project 'de wereld in Veldhuizen-De Balije'.

De Meern - "Het was net vuurwerk tussen ons", vertelt Frouke Ringenoldus over het eerste contact tussen haar en Bauke Spijkerman. "Maar ja, Bauke en Frouke, dat kan ook niet anders." Ze zijn samen met Adil Chebli, de sociaal beheerder van buurtcentrum de Pijler, om tafel gegaan, om antwoord te kunnen vinden op de vraag: 'Wat kunnen we organiseren om mensen (van alle leeftijden en culturen in de wijk) bij elkaar te brengen in het buurtcentrum?' "En zo hebben we het project 'de wereld in Veldhuizen-De Balije' bedacht", aldus Frouke.

Het doel van het project is om een bredere doelgroep naar het buurtcentrum te krijgen en om tegelijkertijd de sociale cohesie in de wijk te vergroten, doordat bewoners inzicht krijgen in elkaar, hun leven, achtergrond, dromen en dergelijke. Hierdoor ontstaat er meer begrip, contact en vertrouwen tussen de verschillende groepen. Frouke: "We willen mensen met elkaar verbinden en ze het zelfvertrouwen geven om met elkaar leuke dingen te doen met als centrale plaats buurtcentrum de Pijler. Het achterliggende idee is om blijvende en langdurige contacten te ontwikkelen tussen de diverse buurtbewoners.

Voor het project zijn acht Nederlanders met een verschillende culturele achtergrond geïnterviewd en gefotografeerd. Dit waren stuk voor stuk heel bijzondere gesprekken die toch een rode draad laten zien in hun ervaringen in Nederland en in de wijk. De bewoners van de wijk Veldhuizen–De Balije kunnen dit allemaal lezen, want de brochure is in de week van 17 september bij 2750 huizen in de wijk bezorgd. Bauke en Frouke hebben bedacht om bij de brochure een kwartetspel te maken, omdat spelletjes ook voor verbinding zorgen. "Dat kwartetspel was best een dingetje", vertelt Frouke. De kosten liggen hoog, zeker als het om zo'n 3000 stuks gaat. Gelukkig kwam iemand met het idee om visitekaartjes te gebruiken, want deze hebben altijd aan één kant hetzelfde beeld en een ander beeld aan de andere kant. Hierdoor is het haalbaar geworden om het kwartetspel te maken.

"Om de financiering van het project rond te krijgen hebben we wat hordes moeten nemen. Het is iets heel anders dan de reguliere aanvragen bij de diverse fondsen en we kregen dan ook steeds weer afwijzingen. Maar we hadden alle vertrouwen in het project en zijn doorgegaan", legt Frouke uit. "Uiteindelijk is er samen met de voorzitter van de Pijlerraad Driss Sayekh opnieuw een subsidie aangevraagd bij het initiatievenfonds van de gemeente en is het gelukt om hier een financiële ondersteuning van te krijgen. Verder hebben we bedrijven bereid gevonden te adverteren waardoor het project heeft kunnen doorgaan."

Gedurende anderhalve week zijn vrijwilligers en de Pijlerraad hard aan het werk geweest om de kwartetten te vergaren. "Dat was een hele klus", vertelt Frouke. "Je hebt het over 96000 kaartjes die allemaal in een zakje moesten en vervolgens samen met de brochure in een grotere zak gedaan werden. Er is keihard gewerkt en daarna is alles door de vrijwilligers bezorgd. Het is heel mooi om te zien hoe zelfs zo'n klus als zorgt voor verbinding, want wat hebben we een plezier gehad met elkaar.

Meer berichten